Relevanța viitoarelor investiții în sectorul energetic din România, al căror nivel nu s-a mai întâlnit în ultimii 50 de ani, se va vedea în următorii 50 de ani, preconizează Daniel Apostol, director general la Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), prezent la evenimentul Profit Energy.forum, ediția a VIII-a.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
"În timpul prezentărilor colegilor de panel, am văzut într-unul din spoturile TV sintagma "Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 50 de ani". Aș completa această sintagmă cu termenul strategic în privința nivelului investițiilor care vor fi realizate în sectorul energetic din România, care nu s-a mai întâmplat în ultimii 50 de ani, iar relevanța acestora se va vedea în următorii 50 de ani", a spus Apostol.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a adăugat că gazele naturale vor avea un rol crucial și complex în dezvoltarea sectorului energetic și că această resursă se va plasa de partea bună a viitoarei istorii a tranziției energetice.
"Este crucial acest rol pentru că, așa cum au explicat și colegii de panel, gazele naturale sunt o resursă care poate duce pe umeri o bună parte din povara costurilor menite să facă din tranziția energetică un proces de succes în România. Este complex pentru că, dincolo de modul în care extragem aceste gaze naturale, contează cum vom arde gazele naturale. Vorbim despre felul în care această resursă naturală, odată pusă în producție, contribuie efectiv la adoptarea de noi tehnologii pe care le vedem aliniate în întregul discurs care ține de tranziția energetică și de procesul de decarbonare", a afirmat Apostol.
Reprezentantul FPPG a apreciat ca fiind complex rolul gazelor naturale și din alt punct de vedere.
"Vorbim din ce în ce mai mult și văd chiar în retorica formulării programelor de dezvoltare economică viitoare ale țării sintagma reindustrializarea României. Dacă vorbim de o reindustrializare gândită strategic, ea nu se poate face în afara resurselor naturale, în absența discuției legată de corecta și eficienta utilizare a resurselor naturale care stau la baza unor sectoare industriale", a subliniat Apostol.
CITEȘTE ȘI Primarul unui oraș cu 6 milioane de locuitori spune că îi va scăpa pe toți de kilogramele în plus, dacă îl realeg: Nu vor mai exista oameni grașiEl a apreciat că România, într-un interval scurt de timp, a ajuns să devină lider european în producția de gaze naturale, ceea ce ar trebui să fie o poziție cheie în strategia de reconstrucție economică a țării.
"La fel de complex este rolul gazelor naturale dacă vorbim de securitate energetică și de stabilitate energetică și economică în această regiune a lumii. Nu vedem soluționări ale tensiunilor geopolitice în această regiune care să intervină în viitorul apropiat", a arătat directorul genera al FPPG.
Apostol a subliniat că FPPG are rolul unui constructor de dialog între toate părțile implicate.
CITEȘTE ȘI Cercetătorii au analizat imagini din spațiu pentru a vedea cât de repede înverzește Antarctica: Aproape 8 kilometri pătrați de vegetație în 35 de ani"Noi reprezentăm interesele membrilor federației, dar vrem să facem în așa fel încât dialogul să ducă la un succes reciproc. Federația urmărește atât succesul pe care trebuie să-l înregistreze sectorul energetic în relația cu stakeholder-ul politico-administrativ, cât și beneficiul întregii societăți, inclusiv al consumatorilor de energie. Federația are și rolul de consultant benevol al statului român atât în relația de construcție a cadrului de reglementare autohton, care ar trebui să fie aliniat cu cel european, cât și în relația cu mediul politic european. Noi avem misiuni de dialog și de consultare la nivelul Parlamentului European și la nivelul reprezentanților Comisiei Europene. Consider că dosarul sectorul energetic românesc trebuie să fie subiectul unei consolidări a susținerii politice atât în Parlamentul European, cât și în relația cu actuala și cu viitoarea Comisie Europeană", a mai spus Apostol.
La nivelul autorităților naționale, FPPG se află într-un dialog permanent pe subiectul viitoarelor politici economice autohtone, care ar trebui să favorizeze atragerea de investiții în dezvoltarea de noi tehnologii.
"Dacă vorbim de dezvoltare economică, de reindustrializare, trebuie să acceptăm faptul că avem nevoie de resurse, de resurse financiare, de resurse investiționale, de noi tehnologii. Legile pe care le desenăm în România trebuie să aibă această menire, și anume sprijinirea dezvoltării sectorului energetic, sprijinirea proiectele de investiții în tehnologii noi. Viitoarele legi nu trebuie să pună bariere, ba chiar ar trebui să elimine aceste bariere, care, în viitor, nu vor aduce rezultate favorabile pentru economia României", a mai spus reprezentantul FPPG.
El a atras atenția asupra mecanismului CCS.
CITEȘTE ȘI Google testează afișarea de bife verificate în rezultatele căutărilor"CCS este unul dintre exemple, așteptăm acum o soluției a alinierii reglementărilor autohtone cu cele europene care să permită adoptarea și realizarea de investiții în captarea, stocare și reutilizarea carbonului. Fără această soluție, vom avea o problemă: e greu să definești o piață doar din condei politicianist, respectiv să redactezi un regulament care să impună ceva fără se verifici dacă piața este reală. Experiența ne-a învățat încă din Antichitate că piața există atunci când avem cerere și ofertă. De aici trebuie plecat, de la cerere și ofertă", a mai spus directorul general al FPPG.