Viitoarea schemă de sprijin a populației în achitarea facturilor la gaze și electricitate nu va fi mai dezavantajoasă decât cea actuală, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Ora de Profit.ro, sugerând că, de la 1 aprilie, prețul pe KWh achitat de consumatorii casnici care se califică pentru compensare nu va fi superior celui din prezent.
Emisiunea Ora de Profit.ro este transmisă în fiecare duminică, de la ora 10, la Prima TV.
În perioada următoare, la sfârșitul săptămânii acesteia sau la începutul săptămânii viitoare, reprezentanții Ministerului Energiei, cei ai Ministerului de Finanțe și cei ai Ministerului Agriculturii se vor întâlni pentru a decide măsurile care urmează a fi cuprinse în pachetul gândit să fie aplicat de la 1 februarie și/sau de la 1 aprilie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În baza actualului sistem de plafonare și compensare, prețul final de furnizare pentru populație, cu toate tarifele și taxele incluse, este plafonat la 1 leu/kWh, din care cel mult 0,525 lei/kWh prețul energiei-marfă. Pe lângă acest plafon, se aplică pe facturi o compensare de 0,291 lei/kWh, cu condiția încadrării într-o limită de consum lunar de 330 kWh, ceea ce duce prețul la 0,709 lei/kWh. Dacă prețul final din contractul cu furnizorul este mai mic de 1 leu/kWh, aplicarea compensării de 0,291 lei/kWh nu poate reduce însă prețul final mai jos de 0,68 lei/kWh, potrivit legii în vigoare.
În prezent, potrivit comparatorului de prețuri al ANRE, cea mai avantajoasă ofertă de furnizare de energie pentru consumatorii casnici din București vine cu un preț final de 1,14 lei/kWh, topul celor mai bune 20 de oferte mergând până la 1,86 lei/kWh.
La oferta de 1,14 lei/kWh, aplicând actualul sistem de plafonare și compensare, prețul final plătit ar fi de 0,709 lei/kWh.
În noua schemă de subvenționare gândită de Guvern pentru aplicare de la 1 aprilie, prin scutirea de certificate verzi și de taxa de cogenerare, precum și prin reducerea TVA la 5%, prețul plătit ar fi de 0,901 lei/kWh, respectiv cu 27% mai mare decât în baza actualei scheme de compensare și plafonare (0,709 lei/kWh), dar cu 21% mai mic decât cel din piață, de 1,14 lei/kWh, conform calculelor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - Ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, explică de ce Austria introduce un lockdown dur. Mesaj către cetățenii româniMai este și cazul aparte al celui mai mare producător de energie electrică din România, compania de stat Hidroelectrica, care are o ofertă de furnizare pentru casnici cu preț final de numai 0,655 lei/kWh, care nu figurează în comparatorul ANRE. În urma aplicării noului sistem de subvenționare, prețul Hidroelectrica perceput clienților ar scădea la 0,475 lei/kWh.
Problema cu Hidroelectrica este însă dificultatea și lentoarea extrem de mari cu care încheie formalitățile de contractare cu potențialii clienți.