Fondul Proprietatea va lista cel puțin 15% din compania Hidroelectrica, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca Guvernul să se alăture, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat în 2020 un proiect de lege care a impus interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a semnalat în premieră Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL. Ministrul transmite însă acum că a fost găsită soluția pentru a ocoli această interdicție.
„Interdicția Parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susținem listarea tuturor acțiunilor Fondului sau a unei părți a acestora, de cel puțin 15%, la Bursa de Valori București”, a transmis ministrul, citat de Reuters. „Vom vota PENTRU”, adaugă ministrul.
În toamnă, față de finalul anului 2020, participația de 20% a Fondului Proprietatea la Hidroelectrica a fost reevaluată în creștere cu 2,1046 miliarde lei, la 7,2335 miliarde lei.
Profit.ro a anunțat însă astăzi că scumpirea galopantă a energiei electrice din ultimele 12 luni a dus valoarea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, la 42,6 miliarde la finalul anului 2021.
Creșterea reprezintă o urcare cu 66% peste nivelul din urmă cu un an, de 25,6 miliarde lei.
Datele sunt indicate în evaluarea oficială a acționarului minoritar, Fondul Proprietatea.
Avansul valorii Hidroelectrica vine în condițiile în care Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că va finaliza listarea la Bursă a Hidroelectrica în trimestrul III al anului.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Școlile nu se mai închid în funcție de vaccinarea profesorilor, ci de gradul de ocupare a paturilor COVID din spitaleManagerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că prioritatea fondului a fost listarea Hidroelectrica.
„Obiectivul nostru principal este să oferim IPO pentru Hidroelectrica și să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania se află într-o poziție excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori București”, a spus Meyer.
El a spus că valoarea participației sale oferite va fi determinată de interesul și condițiile pieței. Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari, conform ultimelor date avansate.
Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României cu energie verde de la aproximativ 200 de hidrocentrale.
Profitul companiei a crescut cu 103% în primele 9 luni din 2021, față de perioada similară a anului trecut, ajungând la peste 2,5 miliarde lei, pe fondul scumpirii ample a electricității pe piețele angro, coroborată cu creșterea producției.
În primele nouă luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 4,6883 miliarde lei, în creștere cu 69,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 3,6128 miliarde lei, în creștere cu 87,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit operațional de 3,1167 miliarde lei, în creștere 111,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit înainte de impozitare de 3,1653 miliarde lei, în creștere cu 105,7% față de aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de 2,5668 miliarde lei, în creștere cu 103,0% față de aceeași perioadă a anului trecut.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Viza lui Novak Djokovic, anulată de autoritățile australiene. Motivația decizieiÎn ianuarie-septembrie 2021, cantitatea de energie electrică vândută de Hidroelectrica a ajuns la 14,08 TWh, în creștere cu 18,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care energia electrică vândută din producție proprie a ajuns la 13,61 TWh, în creștere cu 26,5% față de primele trei trimester din 2020. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 305,4 lei/MWh, în creștere cu 48,0% față de aceeași perioadă a anului trecut.
La sfârșitul lunii septembrie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 2,5 miliarde lei.