Compania de stat Conpet, operatorul concesionar al sistemului național de conducte de transport al țițeiului și produselor petroliere, a anunțat finalizarea lucrărilor de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport țiței import, între stațiile C1-C2 și C3-C4, inclusiv traversarea fluviului Dunărea și a brațului Borcea, prin foraj orizontal dirijat etapizat.
Lucrările au fost finalizate cu 4 luni înainte de termen.
Proiectul a fost realizat de consorțiul format din CIS Gaz SA, în calitate de lider al asocierii, și compania specializată în foraj orizontal dirijat Horizontal Drilling International SAS.
Contractul de antrepriză proiectare și execuție lucrări în vederea realizării acestui proiect, în valoare totală de 26,5 milioane euro, a fost încheiat în data de 30 august 2021, cu termen de finalizare 15 august 2023. Execuția lucrărilor a început în data de 10 mai 2022.
″Într-un context global marcat atât de instabilitatea existentă pe piața energiei, cât și de schimbările climatice, realizarea acestui proiect va contribui la siguranța aprovizionării cu energie a României, în condițiile reducerii riscurilor de poluare. Ne bucurăm că am reușit să finalizăm cu succes un proiect de anvergură folosind cele mai moderne tehnologii disponibile la nivel global″, a declarat Horațiu Sebastian Călugar, directorul general al CIS Gaz.
Subtraversarea fluviului Dunăre se face prin 10 fire de conducte, pe un culoar perpendicular pe firul albiei minore. Subtraversarea Dunării și a brațului Borcea cu conductele de transport țiței a fost realizată în două etape, în 1968, respectiv în 1978. Având în vedere vechimea conductelor, pentru asigurarea condițiilor optime de transport a țițeiului și evitarea riscului producerii unor avarii cu consecințe grave asupra mediului, s-au demarat lucrările de modernizare, respectiv de refacere a traversărilor.