Verchere, OMV Petrom: Condițiile cheie pentru proiectul de gaze din Marea Neagră nu sunt încă îndeplinite. Dialogul trebuie să continue

Verchere, OMV Petrom: Condițiile cheie pentru proiectul de gaze din Marea Neagră nu sunt încă îndeplinite. Dialogul trebuie să continue
scris 30 mar 2019

Cerințele cheie pentru investiția în proiectul offshore de producție de gaze din Marea Neagră nu sunt fost încă îndeplinite, a declarat pentru Reuters CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Guvernul a decis să modifice controversata OUG 114 și a redus semnificativ taxa pe active bancare, eliminând și unele active incluse inițial în baza de impozitare, dar a menținut taxele pentru companiile din energie și telecom, aprobare la finele lunii decembrie. Totodată, deși Guvernul a decis să elimine plafonarea prețului de vânzare a gazelor din producția internă la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali, plafonul pentru clienții casnici și pentru producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației a fost menținut.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, potrivit OUG, firmele din domeniul energetic, cu excepția producătorilor pe bază cărbune și a producătorilor de energie termică și electrică în cogenerare, vor plăti o taxă de 2% din cifra de afaceri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Credem că dialogul ne poate duce mai aproape de o soluție, iar acest dialog trebuie să continue", a declarat Verchere, adăugând că amendamentele aduse OUG 114 "sunt un răspuns la unele îngrijorări exprimate de industria petrolului și gazelor și reprezintă un pas spre întoarcerea la o piață a gazelor liberă".

Potrivit CEO-ul OMV ,dialogul trebuie să continue. "Rămânem dornici să avem un dialog cu autoritățile pentru a înțelege ce trebuie făcut în viitor", a punctat Verchere.

În luna ianuarie, un membru al boardului OMV anunța că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în proiectul offshore de producție de gaze Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre, la care este partener de concesiune cu americanii de la ExxonMobil.

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român. Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a introdus plafonarea prețului la gaze,  și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
christina verchere. neptun deep