Cotațiile petrolului se apreciază vineri, cele două sortimente de referință pe piețele internaționale fiind pe cale să încheie primul trimestru al anului cu cea mai mare creștere trimestrială din ultimii 10 ani.
În jurul orei 15:00, petrolul Brent era cotat la 68,78 dolari/baril, în urcare cu 1,42% de la 67,82 dolari/baril la închiderea tranzacțiilor de joi. Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, se aprecia cu 2,26%, până la 60,64 dolari/baril.
De la începutul anului, cotațiile petrolului Brent au avansat cu 26,6%, iar cele ale petrolului WTI cu 28,8%, cele mai mari creșteri trimestriale începând cu al doilea trimestru din 2009.
CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat modificarea OUG 114, cu tot cu "schimbarea schimbării"Prețurile “aurului negru” au fost susținute pe parcursul primelor trei luni de eforturile OPEC și ale aliaților din afara cartelului, în frunte cu Rusia, în vederea reducerii producției comune, precum și de sancțiunile economice dictate de SUA împotriva Iranului și Venezuelei.
Reducerea producției de către OPEC și aliați a fost principalul motor din spatele recuperării dramatice
“Revenirea dramatică a prețurilor, după prăbușirea de 38% înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut, a avut la bază reducerea producției de către OPEC și aliații săi”, a comentat analistul Saxo Bank Ole Hansen, citat de Reuters.
OPEC și aliații se vor întălni în iunie pentru a discuta o eventuală prelngire a acordului privind reducerea producției comune cu circa 1,2 milioane de barili pe zi. În timp ce Arabia Saudită, leaderul de facto al OPEC, este în favoarea extinderii acordului până la finele anului, Rusia s-ar putea opune extinderii acestuia după luna septembrie.
Până la reuniunea din iunie, prețurile petrolului și-ar putea continua însă aprecierea, consideră analiștii.
Banca britanică Barclays estimează, într-o notă publicată vineri, că prețul petrolului se va situa, în medie, la 73 dolari/baril în al doilea trimestru și la 70 dolari/baril la nivelul întregului an.
Bank of America preconizează un preț mediu de 74 dolari/baril în trimestrul al doilea.
În pofida estimărilor optimiste, analiștii avertizează asupra unei eventuale scăderi a cererii, în contextul îngrijorărilor legate de încetinirea sau chiar intrarea în recesiune a economiei globale.
“Cel mai mare risc pe termen scurt la adresa cotațiilor petrolului vine dinspre o nouă potențială slăbiciune pe piețele de capital”, potrivit analiștilor Saxo Bank.