Vremea nefavorabilă de la începutul anului și lucrările de modernizare au afectat producția minei polimetalice de la Mănăila (județul Suceava) în primul trimestru, a anunțat miercuri administratorul minei, compania britanică Vast Resources. Producția de minereu a scăzut cu 15%, de la 26.375 tone în precedentele trei luni la 22.510 tone, în timp ce cantitatea de concentrat s-a redus cu 9%, la 677 tone.
"Obiectivul nostru din acest trimestru a fost modernizarea echipamentelor la Mănăila, în vederea creșterii capacității de producție și eficientizării performanței operaționale și financiare în următoarele trimestre. Deși acest proces a fost finalizat cu succes, lucrările la mină și condițiile meteo nefavorabile din ianuarie și februarie au condus la scăderea producției", a spus, într-o notă către investitori, Roy Pitchford, directorul general al Vast Resources.
Pitchford s-a declarat încrezător că lucrările de modernizare, alături de punerea în funcțiune, în următoarele săptămâni, a unei linii de flotare pentru reducerea cantității de plumb și zinc din concentratul de cupru, va duce la creșterea productivității și profitabilității minei.
CITEȘTE ȘI Britanicii de la Vast Resources au obținut extinderea perimetrului de explorare de la MănăilaVast Resources, prin intermediul companiei Sinarom Mining Group, a vândut în primul trimestru 866 tone de concentrat produs la Mănăila, în creștere de la 550 TMU în perioada octombrie - decembrie 2015, însă la un preț mediu cu 8% mai mic, de 949 dolari/tonă, potrivit companiei britanice. În trimestrul anterior, la Mănăila au fost produse 750 TMU de concentrat.
Vast Resources a devenit acționarul majoritar al minei de la Mănăila în iulie 2015, după achiziția unui pachet de 50,1% din titlurile companiei Sinarom Mining Group. În schimbul participației, compania s-a angajat să plătească datoriile Sinarom existente la aceea dată, în valoare de 724.000 dolari.
În ceea ce privește mina polimetalică Băița Plai, din județul Bihor, la care britanicii dețin o participație de 80%, șeful Vast Resources a asigurat acționarii că procesul pentru obținerea sub-licenței de exploatare se apropie de final.
"Obținerea sub-licenței pentru mina Băița Plai rămâne prioritară. Știm că procesul pentru obținerea licenței, care s-a prelungit mai mult decât se estima inițial, a provocat consternare în rândul mai multor investitori. Am fost asigurați de către autoritățile relevante din România că procesul se apropie de final și sperăm că acest lucru este în măsură să liniștească întrucâtva acționarii", a spus Pitchford.
Mina de la Băița este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources. Compania încearcă de peste un an să obțină asocierea la licența de exploatare pentru perimetrul de la Băița, al cărei titular este în prezent compania de stat SC Băița SA, aflată în subordinea Ministerului Economiei.
În septembrie 2014, African Consolidated a inițiat procedura pentru preluarea prin absorbție a firmei falimentare SC Mineral Mining, fosta titulară a licenței de la Băița, însă demersul a fost îngreunat din cauza datoriilor Mineral Mining către creditori, inclusiv către Băița SA.
"Procedura pentru obținerea licenței este aproape de finalizare. Toate acțiunile legale pentru facilitarea fuziunii dintre Mineral Mining și African Consolidated au fost încheiate, iar numeroasele proceduri legale inițiate de părțile care s-au opus fuziunii au fost soluționate cu succes. În perioada următoare, vor fi organizate întâlniri în vederea acordării asocierii la licență între Ministerul Economiei, Băița SA și African Consolidated", arată reprezentanții Vast Resources.
Compania britanică estimează că va cheltui aproximativ 630.000 dolari pentru plata datoriilor Mineral Mining în vederea obținerii licenței la perimetrul Băița Plai.