Ștefan Gadola, unul dintre cei trei fondatori ai EnergoBit Cluj, companie specializată în echipamente, instalații și servicii pentru industria energetică, a preluat poziția de director general al societății, înlocuind-o pe Carmen Neagu, care exercita această funcție din februarie 2016.
Lui Gadola, care este și președinte al Consiliului de Administrație al EnergoBit SA, i-a fost delegată conducerea companiei pe o perioadă de 4 ani. Anterior numirii sale în funcția de director general, acționarii EnergoBit au aprobat modificarea actului constitutiv al societății, prin introducerea prevederii că șeful CA-ului poate deține și funcția de CEO.
Încetarea mandatului de director general al lui Carmen Neagu s-a făcut prin acordul părților, se precizează într-un document al EnergoBit. Ea fusese numită în funcție în februarie 2016. Anterior, Neagu a condus GE Energy, precum și Consiliul de Supraveghere al operatorului sistemului energetic național, Transelectrica.
EnergoBit SA a terminat anul trecut cu pierderi de 11,14 milioane lei, în scădere amplă, cu aproape 70%, față de 2016, în condițiile majorării cifrei de afaceri cu circa 7%, la 213,32 milioane lei. Potrivit datelor termene.ro, în 2017, EnergoBit a încheiat contracte de achiziții sectoriale în valoare totală de 101,44 milioane lei, cu 41% mai mică decât cea din anul anterior, de 173,84 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostruGrupul EnergoBit, specializat în echipamente, instalații și servicii pentru industria energetică, a fost înființat în anul 1990 de trei ingineri clujeni de la ceea ce era atunci gigantul energetic de stat RENEL, respectiv Ștefan Gadola, Ioan Socea și Peter Pal, fiind una dintre primele companii private din Cluj. La înființare, firma făcea doar consultanță în domeniul echipamentelor energetice.
Astăzi, grupul numără 17 companii, are aproape 900 de angajați și cumulează un volum anual de business de circa 85 milioane euro, o bună parte din acesta provenind din exportul de bunuri și servicii.
În 2012, fondul polonez de investiții de tip private equity Innova Capital a preluat circa 53% din capitalul EnergoBit, în acționariatul grupului clujean intrând și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită. Cei trei fondatori sunt și în prezent administratori ai acesteia.
În momentul de față, potrivit datelor oficiale, EnergoBit SA este controlată direct de un vehicul investițional înregistrat în Cipru, EnergoBit Holding Limited, care a ajuns să dețină 99,97% din titluri, după ce a efectuat anul trecut majorări de capital la companie în valoare de mai multe zeci de milioane de lei. Restul acțiunilor sunt deținute de altă firmă cipriotă, Leabrook Limited, de una din Luxemburg (IHC SarL), precum și de BERD.