Uniunea Europeană a ajuns la un acord preliminar referitor la proiectul Nord Stream 2

Uniunea Europeană a ajuns la un acord preliminar referitor la proiectul Nord Stream 2
scris 13 feb 2019

Reprezentanți ai Comisiei Europene, Parlamentului European și ai celor 28 de state membre au ajuns miercuri la un acord preliminar referitor la regulile care trebuie respectate de operatorii conductelor folosite la importurile de gaze naturale, inclusiv de gazoductul rusesc Nord Stream 2, evoluție care pune sub semnul întrebării planul operațional actual al proiectului, relatează Reuters.

Acordul ar trebui să ducă la adoptarea unei legi noi în următoarele luni. Statele UE vor avea apoi la dispoziție nouă luni pentru a transpune legea în legislația națională, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Complexul Energetic Oltenia dă vina pe Donald Trump și Brexit pentru creșterea masivă a costurilor companiei cu certificatele CO2 impuse de UE CITEȘTE ȘI Complexul Energetic Oltenia dă vina pe Donald Trump și Brexit pentru creșterea masivă a costurilor companiei cu certificatele CO2 impuse de UE

Comisarul responsabil cu energia, Arias Canete, a spus că Europa elimină o lacună legislativă, în condițiile în care dependența sa de importurile de gaze este în creștere.

”Noile reguli asigură că legislația UE va fi aplicată conductelor care transportă gaze în Europa și că toate părțile interesate de vânzarea de gaze în Europa trebuie să respecte legislația europeană în domeniul energiei”, se arată într-un comunicat.

Nord Stream 2 a divizat Uniunea Europeană, opoziția Germaniei față de proiectul de lege blocând discuțiile de la propunerea acestuia de către Comisia Europeană, în noiembrie 2017.

Statele est-europene, nordice și din regiunea baltică consideră că gazoductul Nord Stream 2, care are o lungime de 1.225 de kilometri, aflat deja în construcție, va mări dependența UE e Rusia, în timp ce state din nordul Europei, cum este Germania, dau prioritate beneeficiilor economice.

Proiectul de lege va încetini probabil proiectul, dar nu îl va opri. Proiectul este condus de grupul rus Gazprom, în parteneriat cu cinci firme occidentale, companiile germane Uniper și Wintershall, divizie a BASF, grupul anglo-olandez Shell, grupul austriac OMV și compania franceză Engie.

Reglementările propuse prevăd ca toate conductele de import de gaze să respecte regulile europene ale pieței energiei, să aplice tarife nediscriminatorii și raportări transparente și să permită ca cel puțin 10% din capacitate să fie disponibilă unor terțe părți.

”Excepții sunt posibile numai în cadrul unor proceduri stricte în care Comisia Europeană va avea un rol ecisiv”, a precizat instituția.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
gaze