Una dintre țările OPEC a anunțat subit că va părăsi organizația statelor exportatoare de petrol

Una dintre țările OPEC a anunțat subit că va părăsi organizația statelor exportatoare de petrol
scris 21 dec 2023

Angola va părăsi Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) deoarece apartenența la acest grup nu este în interesul său, a declarat joi Diamantino Azevedo, ministrul pentru petrol al țării africane, citat de Reuters.

Angola, care s-a alăturat OPEC în 2007, produce în jur de 1,1 milioane de barili de petrol pe zi în condițiile în care producția zilnică totală a OPEC se ridică în prezent la 28 milioane de barili, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Analiză: Industria de retail, la final de 2023: susține 23% din salariații din economie și plătește aproape un milion de pensii din contribuții CITEȘTE ȘI Analiză: Industria de retail, la final de 2023: susține 23% din salariații din economie și plătește aproape un milion de pensii din contribuții

Azevedo a confirmat joi că guvernul de la Luanda a luat decizia de a părăsi OPEC, după ce informația apăruse inițial în presa locală. Ministrul a declarat la televiziunea de stat că decizia a fost luată din cauza faptului că apartenența la OPEC nu este în interesele Angolei, fără a oferi însă mai multe detalii cu privire la acest subiect.

Piețele au reacționat imediat după anunț, prețul țițeiului Brent scăzând cu peste un dolar, până la 78,50 de dolari joi la orele după-amiezii.

Decizia Angolei reprezintă încă o lovitură pentru OPEC și aliații săi în contextul în care în cadrul organizației există neînțelegeri puternice privind o nouă tăiere a producției pentru a susține prețurile în condițiile în care acestea au intrat din nou în declin începând cu sfârșitul lunii septembrie.

OPEC încearcă să mențină prețurile la petrol ridicate artificial

La începutul lui septembrie 2022 prețul petrolului ajunsese la cel mai scăzut nivel de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, însă doar o lună mai târziu grupul OPEC+, care include Rusia, a decis o tăiere record a producției pentru a susține prețurile, în pofida presiunilor puse de Statele Unite pe aliații săi din Zona Golfului.

Administrația democrată a președintelui Joe Biden dorea o scădere cât mai mare a prețului petrolului pentru a ajuta la reducerea inflației din Statele Unite, prețurile ridicate la carburanți fiind imediat taxate la urne de americani.

ANUNȚ pentru clienții Enel, preluați de grupul grec PPC CITEȘTE ȘI ANUNȚ pentru clienții Enel, preluați de grupul grec PPC

Decizia de atunci a grupului OPEC+ a reprezentat o înfrângere personală pentru președintele Biden, care cu doar două luni înainte efectuase o vizită oficială în Arabia Saudită, una dintre cele mai influente țări din grupul exportatorilor de petrol, pentru a milita chiar pentru o creștere a producției de petrol.

Decizia de acum a Angolei de a părăsi OPEC este pusă de agenția Bloomberg de faptul că țara africană era nemulțumită de ținta de producție pentru 2024 care i-a fost stabilită de organizație. Estevao Pedro, guvernatorul OPEC din Angola, declarase anterior că guvernul de la Luanda este nemulțumit de cota alocată și că nu intenționează să o respecte.

Neînțelegerile privind cotele de producție care să le fie alocate țărilor africane a dus recent la o amânare a următoarei întâlniri a OPEC+.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol