Allen Ho, un inginer chinez născut în Taiwan și naturalizat în SUA, deținător al cetățeniei americane, a fost condamnat recent de un tribunal din Statele Unite la 2 ani de închisoare cu executare, un an de libertate condiționată sub supraveghere și amendă de 20.000 de dolari pentru conspirație în vederea dezvoltării de materiale nucleare cu tehnologii americane în China fără aprobarea autorităților de la Washington și cu intenția de a crea avantaje statului chinez.
Potrivit Departamentului pentru Justiție al SUA, Ho, în vârstă de 66 de ani, a comis faptele de care a fost acuzat în perioada 1997-2016, în care a fost angajat drept consultant de către compania chineză de stat China General Nuclear Power (CGNP) Corporation, partenerul Nuclearelectrica la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.
Sursa citată arată că Ho, pus sub acuzare în aprilie anul trecut, și-a recunoscut faptele și a colaborat cu autoritățile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Allen Ho este tras la răspundere pentru că a recrutat experți americani în tehnologie nucleară pentru a oferi asistență în dezvoltarea și producerea de materiale speciale nucleare în China pentru o companie nucleară chineză de stat. El a făcut asta fără a solicita autorizație de la Departamentul pentru Energie al SUA în condițiile legii. Procuratura americană este decisă să acționeze pentru a împiedica obținerea și exportarea ilegală din SUA a unor tehnologii sensibile, aflate sub control. Furtul tehnologiei noastre nucleare de către adversari străini constituie o prioritate absolută pentru FBI. Alături de partenerii noștri locali, statali și federali, îi vom investiga agresiv pe cei care încearcă să ne fure tehnologia în beneficiul unor guverne străine", au declarat reprezentanții autorităților americane, citați într-un comunicat al Departamentului pentru Justiție.
În aprilie 2016 au fost puși oficial sub acuzare Allen Ho, CGNP, pentru care Ho lucra în calitate de consultant, și Energy Technology International (ETI), o companie controlată de Ho înregistrată în statul american Delaware.
Din probele adunate de procurori a reieșit că, între 1997 și 2016, Ho a ajutat CGNP să obțină colaborarea unor ingineri din SUA pentru conceperea și fabricarea mai rapidă a anumitor componente de reactoare nucleare, în vederea reducerii costurilor financiare și de timp ale companiei de stat chineze.
De asemenea, la indicațiile CGNP, Ho a identificat, recrutat și încheiat contracte cu experți americani din industria nucleară civilă, care au furnizat asistență tehnică legată de dezvoltarea și producția de materiale nucleare speciale pentru CGNP în China. Inginerul născut în Taiwan le-a facilitat, de asemenea, experților americani deplasări în China și încasarea de plăți pentru serviciile lor de la CGNP.
La proces, Ho le-a explicat judecătorilor, în apărarea sa, că singura sa vină, pe care și-o recunoaște, este aceea de a fi încercat să ocolească îndelungata și stufoasa procedură oficială de autorizare care i-ar fi permis să obțină informațiile tehnologice respective în mod legal și, pentru a grăbi lucrurile, le-a cumpărat pur și simplu de la ingineri americani, inclusiv de la un director executiv al gigantului energetic american de stat Tennessee Valley Authority. În plus, avocații săi au arătat că este vorba de tehnologii nucleare civile energetice, nu militare, și că statul chinez încerca prin acest demers să îmbunătățească nivelul de siguranță al centralelor sale de profil, nu să dezvolte arme nucleare.
Sursă: The United States Department of Justice
În replică, procurorii au spus că procesul de generare a energiei atomice în centrale de profil creează subproduse care pot fi utilizate pentru construirea de arme nucleare și că acesta este motivul pentru care tehnologia utilizată de centralele nucleare americane este reglementată și controlată extrem de sever.
"Dacă China putea să obțină aceste informații în mod legal, de ce a trebuit să le fure? De ce a trebuit să-l recruteze pe Ho ca să le fure? Chinei nu îi este permis să dețină acest tip de informații fără autorizație. SUA a decis că pur și simplu nu poate avea încredere în guvernul chinez în ceea ce privește utilizarea acestei tehnologii. Este o chestiune de securitate națională. Este o infracțiune care privește securitatea națională și siguranța Statelor Unite", a declarat unul dintre procurori, în instanță.
Pe de altă parte, inginerul a beneficiat de clemență și a primit o pedeapsă cu închisoarea de doar 2 ani pentru că a colaborat cu anchetatorii și a oferit autorităților SUA informații despre programele nucleare ale Chinei. Altfel, pedeapsa minimă pentru fapta sa, prevăzută de legea penală americană, este de aproape 5 ani. În condiții agravante, se poate ajunge la închisoare pe viață.
China General Nuclear Power, controlată de guvernul de la Beijing, este cea mai mare companie chineză din industria energetică nucleară.