Centrul industriei petroliere americane, statul Texas, suferă după cel mai mare cataclism din ultimii 10 ani. Rafinăriile reintră greu în funcțiune, iar porturile Houston, Galveston și Corpus Christi sunt congestionate cu nave petroliere care așteaptă ca milioane de barili să le fie preluate. Știrile legate de impactul exploziei de vineri seara a unității chimice a grupului francez Arkema, din apropiere de Houston, alimentează un sentiment negativ în piață.
Conglomeratul industriei petroliere americane din zona orașului texan Houston încearcă să reintre în normalitate, după Uraganul Harvey, cataclism natural cu pagube de zeci de miliarde de dolari. Conectarea la energia electrică a principalelor obiective este de 100%, însă activitatea se reia greu. O treime din rafinăriile SUA sunt afectate de furtună, transmite Financial Times.
Nu are cine să preia petrolul la principala poartă de intrare a energiei pentru economia americană. Pentru această dimineață, portalul MarineTraffic indică nu mai puțin de 192 de petroliere comasate în zona porturilor Houston,Galveston, Port Arthur și Beaumont, numărul acestora fiind în creștere în week-end, adăugându-se unui surplus care deja la data de 31 august era raportat de Bloomberg la 16,8 milioane barili.
Prețurile carburanților crescuseră consistent la apropierea Uraganului Harvey de coastă săptămână trecută, iar piața este departe de a se fi detensionat. „Este multă frică în tranzacționare în momentul de față”, a declarat pentru Financial Times David Leben, director la New York al diviziei de tranzacționare produse petroliere a grupului bancar francez BNP Paribas. El spune că mișcarea intraday pe petrol de vineri a fost una dintre cele mai mari văzute de traderi. Așa cum se observă pe graficul atașat, cotația țițeiului de tip West Texas a coborât cu 1,27% în prima parte a orarului de tranzacționare pentru a reveni încă și mai puternic spre seară pentru o închidere la prețul de 47,33 dolari/baril.
Avansul din ultima parte a sesiunii a fost precipitat de știrea unei explozii la o fabrică de produse chimice din localitatea Crosby, în apropiere de Houston, aparținând grupului francez Arkema. Știrile din acest sfârșit de săptămână despre substanțele poluante emise în urma respectivului accident alimentează sentimentul negativ față de o reluare rapidă la nivel normal a activității industriei petroliere din sudul Texasului în următoarele zile și săptămâni.
Spre exemplu, rafinăria Motiva din Port Arthur, deținută de saudiți – care poate procesa 603.000 de barili de țiței pe zi, mai mult decât oricare altă unitate din SUA – ar putea fi închisă pentru 2 săptămâni datorită inundațiilor, potrivit Reuters.
Rețeaua de conducte care transportă petrolul extras din cel mai mare bazin de exploatare al zăcămintelor de șist către rafinăriile texane este, de asemenea, închisă încă de week-end-ul trecut. Agenția Internațională pentru Energie, afiliată OECD, spune că SUA dispune de suficient țiței brut pentru a face față problemelor existente în zona cu cele mai mari zăcăminte și care preia cel mai mult petrol pentru economia americană. „Deoarece este un nivel ridicat al stocurilor nu este penurie propriu-zisă, dar este dificil ca acesta să fie transportat dintr-o parte în alta”, spune Neil Atkinson, șef al diviziei pentru petrol a Agenției.