Un consorțiu de companii energetice coreene, pe punctul să obțină un acord pentru construirea unei instalații de tratare a deșeurilor nucleare la Cernavodă

Un consorțiu de companii energetice coreene, pe punctul să obțină un acord pentru construirea unei instalații de tratare a deșeurilor nucleare la Cernavodă
scris 21 iun 2023
Un consorțiu de companii energetice coreene este aproape să obțină un acord pentru construirea unei instalații de tratare a deșeurilor nucleare în România, după ce a rămas singurul ofertant.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, alături de Korea Electric Power Corp. Engineering & Construction (KEPCO E&C), Hyundai E&C și Samsung C&T au trecut de un test de verificare a calității comandat de Nuclearelectrica.
Urmărește-ne și pe Google News
Europa riscă să piardă cursa pentru baterii, avertizează Curtea de Conturi Europeană CITEȘTE ȘI Europa riscă să piardă cursa pentru baterii, avertizează Curtea de Conturi Europeană

Entitățile coreene vor putea încheia în curând un contract cu SNN pentru a construi o instalație de eliminare a tritiului (TRF) la centrala nucleară de la Cernavodă. Proiectul va avea o valoare de aproximativ 250 de miliarde de woni (195 de milioane de dolari). TRF este conceput pentru a reduce volumul de apă tritiată, permițând reutilizarea și reciclarea tritiului.

Instalația poate reduce considerabil cantitatea de deșeuri radioactive din centralele nucleare. Coreea a construit o instalație similară la centrala nucleară Wolsong în 2007 și o exploatează de atunci.

România a început să caute pentru prima dată oferte pentru proiect în iunie 2021. Ulterior, prioiectul a fost amânat, licitația fiind reluată toamna trecută. KHNP a rămas acum singurul ofertant, alături de firmele private locale.
 
Prim-ministrul corean Han Duck-soo s-a întâlnit cu Nicolae Ciucă, la acel moment premier, luna trecută, și a cerut cooperare în sectorul energetic.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
deseuri
cernavoda
khnp
nuclearelectrica