Un acționar al NuScale are OK de securitate națională să preia o treime din compania românească de proiect pentru mini-reactoarele de la Doicești

Un acționar al NuScale are OK de securitate națională să preia o treime din compania românească de proiect pentru mini-reactoarele de la Doicești
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 aug 2024

Un fond de investiții dintr-un grup financiar sud-coreean acționar minoritar al NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care se dorește construirea unei centrale nucleare de 462 MW la Doicești, are OK preliminar de securitate națională din partea statului român pentru a prelua 33,33% din acțiunile RoPower Nuclear SA, compania românească joint-venture înființată pentru implementarea proiectului centralei, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba despre DSPE Beta Private Equity Fund, controlat de DS Private Equity Co. Ltd (DSPE). Societățile din grupul DS, laolaltă cu acționarul majoritar al acestuia, antreprenorul sud-coreean Dok Soo Jang, dețineau cumulat, la nivelul lunii aprilie 2024, un procent total de 3,2% din capitalul NuScale, potrivit celor mai recente date ale companiei americane listate la Bursa Nasdaq din New York.

Urmărește-ne și pe Google News
LEGE Dobânzile la creditele acordate de IFN vor fi plafonate. Noi limitări la recuperarea de creanțe CITEȘTE ȘI LEGE Dobânzile la creditele acordate de IFN vor fi plafonate. Noi limitări la recuperarea de creanțe
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

RoPower Nuclear SA este deținută în prezent, în proporții egale, de câte 50% din acțiuni, de către compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și Nova Power&Gas din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.

În iulie anul trecut s-a anunțat oficial că DSPE a semnat cu SNN și Nova Power&Gas un acord preliminar în baza căruia urma să investească 75 milioane euro în RoPower Nuclear SA, pentru finanțarea studiului de fezabilitate (FEED etapa 2 – Front-End Engineering Design) pentru centrala nucleară SMR de la Doicești, pentru elaborarea căruia RoPower Nuclear a încheiat luna trecută contract cu acționarul majoritar al NuScale, conglomeratul industrial texan Fluor.

FOTO Burger King, acum cu un nou francizat, continuă extinderea în România cu o premieră CITEȘTE ȘI FOTO Burger King, acum cu un nou francizat, continuă extinderea în România cu o premieră

Cu alte cuvinte, coreenii se arătau dispuși să finanțeze cu capital un potențial client-cheie al NuScale, asigurându-i astfel o parte din banii necesari continuării proiectului Doicești, vital pentru compania americană la care grupul DS este acționar minoritar. 

Din 2022, legislația românească prevede, în acord cu cea europeană, că investițiile străine directe din afara UE care depășesc pragul de 2 milioane euro și vizează sectoare declarate strategice de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) trebuie avizate de către nou-creata atunci Comisie pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) din subordinea Guvernului și ulterior autorizate de către Consiliul Concurenței, în sensul că ″nu afectează securitatea sau ordinea publică a României″ și nu sunt ″de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeană″.

ULTIMA ORĂ Inflația crește semnificativ în iulie, după majorarea accizelor la carburanți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Inflația crește semnificativ în iulie, după majorarea accizelor la carburanți

În ianuarie 2024, DSPE a depus cerere de autorizare la CEISD pentru o investiție constând în preluarea a 33,33% din capitalul RoPower Nuclear, prin intermediul DSPE Beta Private Equity Fund, SNN și Nova Power&Gas urmând să rămână acționari la compania de proiect pentru SMR-urile de la Doicești. Nu este clar dacă cele 2 companii românești ar urma să păstreze tot câte o treime din acțiuni sau vor avea alte procente.

Cererea a fost declarată completă pe 28 martie, iar avizul conform al CEISD și decizia de autorizare a Consiliului Concurenței au fost emise în prima parte a lunii aprilie.

Investitorul va depune o nouă cerere de autorizare în momentul demarării investiției, sub rezerva obținerii tuturor avizelor necesare operaționalizării investiției, inclusiv din punct de vedere al siguranței tehnologiei nucleare (CNCAN)″, se menționează în decizia de autorizare a Consiliului Concurenței.

Firma chineză de robotaxiuri WeRide urmărește o evaluare de până la 5 miliarde de dolari la listarea la bursa din SUA CITEȘTE ȘI Firma chineză de robotaxiuri WeRide urmărește o evaluare de până la 5 miliarde de dolari la listarea la bursa din SUA

După care, pe 17 aprilie, în AGA Nuclearelectrica au fost supuse aprobării acționarilor, alături de decizia de continuare a proiectului Doicești, mai multe documente de consființire a intrării DSPE Beta Private Equity Fund în acționariatul RoPower Nuclear SA, inclusiv aspecte neprecizate privind un potențial ajutor de stat.

La ședința AGA din aprilie nu a fost însă luată nicio decizie, întrucât acționarul majoritar al Nuclearelectrica, Ministerul Energiei, s-a abținut de la vot. Iar tranzacția cu coreenii nu s-a mai regăsit pe ordinea de zi a următoarei ședințe AGA SNN, din 19 iulie, la care Ministerul Energiei a aprobat continuarea proiectului SMR de la Doicești, prin trecerea în etapa 2 a studiului FEED.

Orice decizie de dezvoltare a proiectului SMR privind cooptarea de noi investitori în compania de proiect RoPower Nuclear va fi supusă aprobării acționarilor Societății Naționale Nuclearelectrica. Așadar, având în vedere necesitatea respectării dreptului acționarilor, toate informațiile aferente oricărei posibile astfel de tranzacții vor fi puse la dispoziția acționarilor la momentul convocării AGA″, au declarat, la solicitarea Profit.ro, reprezentanții SNN.

Aceștia nu au răspuns întrebărilor privind stadiul, perspectivele, termenul de finalizare și valoarea tranzacției și nici la cea referitoare la cotele de capital ce ar urma să rămână în posesia SNN și Nova Power&Gas după eventuala perfectare a deal-ului. Coreenii nu au trimis niciun răspuns la întrebările Profit.ro.

Grupul coreean DS, fondat, controlat și condus de Dok Soo Jang, a intrat în acționariatul americanilor de la NuScale în urmă cu mai bine de 2 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
ropower nuclear sa dspe
nuscale smr doicești
mini-reactoare nucleare sua