ULTIMA ORĂ Vânzarea activelor Oltchim a fost finalizată. Vuza a transferat în Olanda controlul juridic direct asupra Chimcomplex

ULTIMA ORĂ Vânzarea activelor Oltchim a fost finalizată. Vuza a transferat în Olanda controlul juridic direct asupra Chimcomplex
scris 10 dec 2018

Oltchim a finalizat contractul de vânzare de active încheiat cu Chimcomplex Borzești, prin încasarea integrală a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor, începând cu finele ultimei săptămâni. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare necesare procesului de producție.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, un număr de 1.164 salariați au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex. În urma acestei tranzacții, Oltchim va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin planul de reorganizare.

ULTIMA ORĂ Compania aeriană portugheză TAP Air Portugal se retrage din România cu zborurile directe CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Compania aeriană portugheză TAP Air Portugal se retrage din România cu zborurile directe

"Am demonstrat că o reorganizare corectă, la fel cum a fost și în cazul Hidroelectrica, poate scoate o companie din pragul falimentului și să o aducă pe profit. Chimcomplex a preluat aproximativ 60% din Oltchim, urmând ca celelalte active, respectiv restul de 40% care au rămas in proprietatea statului, sa rămână la vânzare până în primăvara anului viitor. Banii din privatizare au intrat in conturile Oltchim și urmează să fie transferați creditorilor", a declarat administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu.

El a precizat că, din totalul de circa 1.800 de angajați ai Oltchim, circa 1.200 vor fi preluați de Chimcomplex.

"400 de salariați vor fi concediați și se vor acorda plăți compensatorii, între 6 și 12 salarii, iar 200 de angajați rămân la Oltchim-ul vechi, cel care rămâne in proprietatea statului", a menționat Stănescu. 

Rusia a urcat în 2017 pe poziția a doua în clasamentul țărilor producătoare de arme CITEȘTE ȘI Rusia a urcat în 2017 pe poziția a doua în clasamentul țărilor producătoare de arme

Profit.ro a anunțat pe Profit Insider că pachetul de control de 87,77% din acțiunile combinatului chimic Chimcomplex Borzești, deținut până de curând de firma C.R.C. Impex Chemicals SRL din Ploiești, unde asociați sunt Ștefan Vuza și Serviciile Comerciale Române SA (SCR), a fost transferat în proprietatea unei entități înregistrate în Olanda, CRC Zeus Holding BV, iar de aici la o alta similară, CRC Alchemy Holding BV, în pragul finalizării tranzacției prin care Chimcomplex a preluat principalele active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Astfel, pe 26 noiembrie, la Depozitarul Central a fost înregistrat transferul de proprietate asupra participației de 87,77% din acțiunile Chimcomplex de la C.R.C. Impex Chemicals SRL la CRC Zeus Holding BV, prin majorarea cu aport în natură a capitalului social al vehiculului investițional olandez de către firma înregistrată în Ploiești și deținută de Vuza și SCR.

A doua zi, pe 27 noiembrie, deținerea de 87,77% din capitalul Chimcomplex a fost transferată de la CRC Zeus Holding BV la CRC Alchemy Holding BV, printr-o operațiune similară.

BCE: Creditarea a încetinit, înrăutățirea perspectivelor economice afectează piața bancară CITEȘTE ȘI BCE: Creditarea a încetinit, înrăutățirea perspectivelor economice afectează piața bancară

Însă potrivit datelor Registrului Comerțului din Olanda, atât la CRC Zeus Holding BV, cât și la CRC Alchemy Holding BV, acționarul principal este chiar C.R.C. Impex Chemicals SRL, firma controlată de Vuza. Ambele vehicule juridice olandeze au fost înființate la Amsterdam, la aceeași adresă, în prima parte a lunii, pe 2 și 6 noiembrie, sunt conduse de către directorul comercial al Chimcomplex, Daniel Prisăcariu, au în prezent capitaluri sociale vărsate de câte 88,14 milioane euro și sunt înregistrate la categoria "companii financiare de tip holding".

Abrevierea "CRC" face referire la denumirea Compania Română de Chimie, sub care se intenționează integrarea platformele industriale ale celor combinatelor Chimcomplex și Oltchim, după finalizarea tranzacției.

Contactați de Profit.ro pentru lămuriri asupra rațiunii economice a transferului, reprezentanții Chimcomplex nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Un Brexit fără acord ar conduce la o depreciere a lirei sterline cu 25%, avertizează Banca Angliei CITEȘTE ȘI Un Brexit fără acord ar conduce la o depreciere a lirei sterline cu 25%, avertizează Banca Angliei

Anterior, pe 19 noiembrie, Chimcomplex anunța "iminența închiderii tranzacției de achiziție a activelor Oltchim" și încheierea unui acord de finanțare în acest scop cu Credit Suisse AG din Elveția și cu divizia din UE a băncii rusești de stat VTB Bank, a doua cea mai mare din Rusia, după ce, pe 16 noiembrie, administratorii judiciari ai Oltchim depuseseră la tribunal o modificare a planului de reorganizare al societății insolvente vâlcene și convocaseră adunarea creditorilor pentru a o aproba.

"Modificarea propusă se referă la distribuirea efectivă către creditori, prin plan, a sumelor încasate cu titlu de preț, în urma finalizării contractelor de vânzare active încheiate cu Chimcomplex SA și Dynamic Selling Group SRL", a explicat ulterior Oltchim.

Pe 17 noiembrie a fost data limită de finalizare a tranzacției de preluare de către Chimcomplex a principalelor active Oltchim. De la împlinirea datei limită, Chimcomplex mai avea la dispoziție 20 de zile pentru a face plata, de 127 milioane euro plus TVA, respectiv până pe 12 decembrie. Ulterior, mai putea beneficia de zile suplimentare, dar doar contra unor penalități care merg de la 0,01% (69.299 lei) la 0,1% (692.991 lei) pe zi de întârziere.

ULTIMA ORĂ GRAFIC Acțiunile NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din piața locală, cad pe bursa din Africa de Sud. Acuzații de fraudă pentru dețineri din România. Compania neagă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GRAFIC Acțiunile NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din piața locală, cad pe bursa din Africa de Sud. Acuzații de fraudă pentru dețineri din România. Compania neagă

Pe 20 noiembrie s-a anunțat că au fost îndeplinite și ultimele două condiții suspensive ale contractului de achiziție a activelor Oltchim, respectiv au fost obținute avizul strategic al CSAT și aprobarea concentrării economice de către Consiliul Concurenței.

În ultima parte a lunii octombrie, administratorii judiciari ai Oltchim au acceptat solicitarea Chimcomplex privind prelungirea cu o lună, până pe 17 noiembrie, a termenului limită, "motivat de finalizarea documentelor de finanțare și de obținerea autorizării din partea Consiliului Concurenței și a aprobării CSAT.

Administratorii au acceptat solicitarea având în vedere și "corespondența și întâlnirile cu Cumpărătorul (Chimcomplex – n.r.) din ultimele săptămâni pe tema necesității prelungirii datei limită pentru a fi în măsură să acceseze finanțarea necesară achiziției", precum și "dorința Vânzătorului (Olchim – n.r.) de a-l sprijini pe Cumpărător pentru finalizarea tranzacției, care a fost manifestată și prin suportul acordat acestuia pentru asigurarea finanțării", practicienii în insolvență subliniind "utilitatea realizării vânzării în contextul expirării perioadei de realizare a planului (de reorganizare a Oltchim – n.r.) în aprilie 2019, precum și în contextul finalizării investigației (Comisiei Europene – n.r.) privind ajutorul de stat în acest an".

EXCLUSIV OTP îl schimbă pe László Diósi cu Gyula Fatér la conducerea băncii din România, după mai bine de 11 ani de mandat. Diósi - surprins de vestea schimbării CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP îl schimbă pe László Diósi cu Gyula Fatér la conducerea băncii din România, după mai bine de 11 ani de mandat. Diósi - surprins de vestea schimbării

Chimcomplex trebuia să plătească 127 milioane euro plus TVA pe activele pe care le va prelua de la Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul "servicii site" (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

Oltchim și-a dublat profitul net în primele 9 luni ale anului, la 84 milioane lei. Același lucru a fost realizat de către Chimcomplex în primul semestru din 2018, cu o majorare a profitului net de la 9,2 la 17,9 milioane lei.

După cum a anunțat Profit.ro la începutul lunii septembrie, două companii din Pakistan, una din Germania și una din Luxemburg au depus oferte indicative neangajante pentru preluarea a alte trei active ale combinatului chimic Oltchim, care nu sunt incluse în tranzacția deja încheiată cu Chimcomplex, și au început procedurile de due dilligence, deadline-ul de transmitere a ofertelor finale fiind sfârșitul lunii octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
chimcomplex
stefan vuza
compania romana de chimie
tranzactie chimcomplex oltchim
vanzare active oltchim