ULTIMA ORĂ Vânzarea activelor CEZ din România către Macquarie, finalizată. Tranzacția a primit și avizul CSAT

ULTIMA ORĂ Vânzarea activelor CEZ din România către Macquarie, finalizată. Tranzacția a primit și avizul CSAT
scris 31 mar 2021

Tranzacția prin care grupul ceh CEZ vinde activele din România către Macquarie Infrastructure and Real Assets (”MIRA”) a fost finalizată, fiind aprobată și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

O casă nouă vine și cu contracte noi? Află cum poți gestiona furnizorii CITEȘTE ȘI O casă nouă vine și cu contracte noi? Află cum poți gestiona furnizorii
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat, în ianuarie, că și oficialii Comisiei Europene au dat undă verde tranzacției.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

„Este nevoie de o infrastructură mai puternică și mai sustenabilă de energie pentru a facilita electrificarea în creștere a României și tranziția sa către o economie cu emisii scăzute de carbon. Afacerea în domeniul infrastructurii esențiale din acest portofoliu va juca un rol important în transformarea sistemului energetic din România și așteptăm cu nerăbdare să ne implicăm în dezvoltarea ei continuă”, spune Leigh Harrison, Director al MIRA EMEA.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Leigh Harrison, Director al MIRA EMEA

Leigh Harrison, Director al MIRA EMEA

Grupul ceh a aprobat, în octombrie, vânzarea activelor sale din România către fondurile europene administrate de Macquarie. Încheierea tranzacției depindea de aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România.

Activele vizate de această tranzacție constau în 7 companii, inclusiv rețeaua de distribuție a energiei electrice, furnizarea de electricitate și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

În urma finalizării tranzacției, CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).

Grupul CEZ a fost asistat în tranzacție de Țuca Zbârcea & Asociații.

MIRA face parte din Macquarie Asset Management, brațul de administrare a activelor al Macquarie Group, un grup financiar diversificat care oferă clienților soluții de administrare și finanțare a activelor, servicii bancare, de consultanță și risc și soluții de capital pentru datorii, capitaluri proprii și mărfuri. Fondat în 1969, grupul Macquarie are peste 15.800 de angajați și este listat la bursa australiană.

La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro în active care sunt esențiale în dezvoltarea sustenabilă a economiilor și comunităților, incluzând 147 de afaceri în portofoliu, aproximativ 500 proprietăți imobiliare și 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole.  

FOTO Președinția cumpără curent electric pe 2 ani, inclusiv pentru SPP-iștii care păzesc reședința din Sibiu a familiei Iohannis CITEȘTE ȘI FOTO Președinția cumpără curent electric pe 2 ani, inclusiv pentru SPP-iștii care păzesc reședința din Sibiu a familiei Iohannis

Preluarea activelor CEZ este realizată printr-un consorțiu condus de Fondul de investiții Macquarie European Infrastructure Fund 6 (MEIF6).

Australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) sunt prezenți indirect pe piața locală din 2018, când au preluat asset-managerul imobiliar german GLL Real Estate Partners, deținător al mai multor clădiri importante de birouri în București.

Grupul CEZ în România a fost reprezentat prin 9 companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.

CEZ este prezent pe piața românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuție a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

După procesul de separare a activităților (unbundling) încheiat în 2007, Distribuție Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuție) asigură alimentarea cu energie electrică în Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți. Grupul deține în România și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac și Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiție de  1,1 miliarde euro și conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcțiune la sfârșitul anului 2012.

Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deține în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
grup ceh energie
vanzare cez
active cez
macquarie
mira