Un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat joi dimineață, la ora 09:41, de la Sistemul Energetic Național (SEN), ceea ce condus la o majorare a importurilor la peste 2.000 MW pentru a putea compensa înjumătățirea producției de energie nucleară, de la 1.400 MW la aproximativ 700 MW.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Potrivit Transelectrica, oprirea accidentală a unuia dintre cele două reactoare este rezultatul unei “Declanșări intempestive. Cauza: în curs de analiză. Nu este afectată siguranța nucleară”.
Producția reactorului devenit nefuncțional era echivalentă cu 12,5% din producția totală de la ora 10:00.
Producția și consumul de energie electrică de joi de la ora 10 (Sursa: Transelectrica)
Deficitul de producție a fost compensat de majorarea celei hidro, care a crescut de la 1600 MW la 2300 MW.
Incidentul de la Cernavodă, dacă nu este rezolvat rapid, va pune presiune suplimentară pe prețul spot al energiei.
Prețurile PZU de joi din întreaga Europă (Sursa: EnergyLive)
Prețul spot al energiei cu livrare în ziua de joi în România a fost de 1.071 lei/MWh (sau 216,52 euro/MWh), în creștere cu 21,6% față de cel înregistrat în ziua precedentă, fără a lua în calcul incidentul de la centrală de Cernavodă.
Piața pentru ziua următoare (PZU) din România este joi cea de-a treia cea mai scumpă piață din Europa, după cea croată și cea slovenă, unde prețurile sunt de 220,05 euro/MWh.
UPDATE
Comunicat Nuclearelectrica
“SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineață zilei de 14 octombrie 2021 că urmare a declanșării întrerupătoarelor de livrare a energiei în Sistemul Energetic Național.
Specialiștii CNE Cernavodă investighează cauza care a condus la declanșarea întrerupătoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automată a Unității 2 de la SEN.
Deconectarea automată a Unității 2 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații.
Deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.”