Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul kazah de stat KazMunayGas prin KMG International, și-a planificat investiții de 56,9 milioane dolari în acest an în rafinăriile Petromidia și Vega și în partea de petrochimie, potrivit planurilor ce urmează a fi aprobate în Adunarea Generală a Acționarilor programată pentru data de 27 aprilie, scrie News.ro.
Din suma totală, cea mai mare parte va fi alocată rafinăriei Petromidia din Năvodari, 44,26 milioane dolari. Alte 5,83 milioane dolari vor fi investite la rafinăria Vega din Ploiești, iar 6,81 milioane dolari va fi alocată segmentului de petrochimie.
Compania deține circa 41% din capacitatea de rafinare operațională a României. Principalii săi concurenți sunt OMV Petrom (prin rafinăria Petrobrazi) și Lukoil (prin rafinăria Petrotel).
CITEȘTE ȘI Compensația șefului Facebook, Mark Zuckerberg, a urcat anul trecut la 8,9 miliarde de dolariRompetrol Rafinare estimează pentru acest an o cifră de afaceri brută de 3,55 miliarde dolari, în condițiile livrării unor cantități de produse de 5,11 milioane tone (din care 2,71 milioane tone pe plan intern, restul la export).
Compania și-a propus totodată creșterea cu 3% a vânzărilor de produse petroliere pe piețele externe (Georgia, Grecia, Turcia, Liban, Bulgaria, Serbia și Moldova), față de anul trecut, și scăderea lor pe piața internă cu 5%.
Compania preconizează totodată un profit operațional, neafectat de cheltuiala cu amortizarea (EBITDA), de 130,74 milioane dolari, stabilit pe baza previziunilor privind mediul de afaceri în acest an, precum și în baza planului de producție și vânzări.
CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Transporturilor, inspecții-surpriză pe șantierele A3 și Magistralei 3 de metrou. Concluziile, pe Facebook: Mobilizare slabă la autostradă, așteptări mari și promisiuni pentru Drumul TabereiDe asemenea, în ședința din 27 aprilie urmează să fie reconfirmați în funcție membrii Consiliului de administrație. Mandatul actual al board-ului expiră pe 30 aprilie.
Consiliul de administrație este alcătuit în prezent din Cătălin Dumitru (președinte), Yedil Utekov, Alexey Golovin, Mihai-Liviu Mihalache și Nicoleta Viorica Soisun.
Aceștia vor fi reconfirmați pentru un mandat de patru ani, de la 1 mai până la 30 aprilie 2022.
CITEȘTE ȘI VIDEO ANALIZĂ Are dreptul președintelele SUA să ordone lovituri militare externe fără aprobarea legislativului? Ultima declarație de război a Congresului american a vizat RomâniaRompetrol Rafinare a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat de 21,92 milioane dolari, cu 62% mai puțin față de rezultatul înregistrat anul anterior. Rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a consemnat o creștere cu 13% în 2017 față de 2016, ridicându-se la 210,72 milioane dolari. Cifra de afaceri brută a atins valoarea de 4,15 miliarde dolari în 2017, mai mare cu 16% comparativ cu anul anterior, când s-a ridicat la 3,57 miliarde dolari.
Exporturile realizate de diviziile de rafinare și petrochimie ale Rompetrol Rafinare s-au cifrat în 2017 la 1,34 miliarde dolari, în creștere cu 22% comparativ cu 2016. Livrările s-au realizat atât către stațiile Rompetrol din Moldova, Bulgaria și Georgia, dar și către partenerii din regiunea Marii Negre.
Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA (RRC) sunt KMG International (48,11%) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).