ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat după 4 ani arbitrajul de la Washington cu Alpiq, fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica, care cerea peste 1,8 miliarde lei despăgubiri pentru rezilierea contractelor cu producătorul hidro

ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat după 4 ani arbitrajul de la Washington cu Alpiq, fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica, care cerea peste 1,8 miliarde lei despăgubiri pentru rezilierea contractelor cu producătorul hidro
scris 12 nov 2018

Statul român, prin Ministerul Energiei, a primit câștig de cauză în litigiul cu grupul elvețian Alpiq AG, judecat în procedură de arbitraj la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, litigiu demarat de elvețieni după rezilierea contractelor de vânzare de energie dintre compania de stat Hidroelectrica, controlată de minister, și două subsidiare românești ale acestora.

"Ministerul Energiei a primit câștig de cauză într-un proces deschis de compania elvețiană Alpiq AG la ICSID. În această dispută, pretențiile Alpiq către Ministerul Energiei se ridicau la peste 1,8 miliarde de lei. Justiția a dovedit că este imparțială și nu pot decât să felicit echipa din Ministerul Energiei care s-a luptat pentru a obține această decizie la ICSID. Aceasta înseamnă că aproape 2 miliarde de lei rămân în România", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat într-un anunț al ministerului.

Urmărește-ne și pe Google News

Alpiq AG a depus în noiembrie 2014 o cerere de arbitraj la ICSID , reclamând faptul că administratorul judiciar al companiei de stat Hidroelectrica, pe atunci în insolvență, Euro Insol, a reziliat unilateral în mod ilegal contractele pe termen lung de cumpărare de energie electrică încheiate cu producătorul de energie hidro controlat de statul român de cele două subsidiare din România ale companiei, Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Grevă de avertisment la metrou CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grevă de avertisment la metrou

În cererea sa de arbitraj, Alpiq AG acuza că, prin rezilierea contractelor respective, statul român, care deține peste 80% din acțiunile Hidroelectrica, prin Ministerul Energiei, a încălcat Acordul cu privire la promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor semnat de România și Elveția în 1993, dar și Tratatul privind Carta Energiei, ratificat de România în 1997.

Statul român a fost reprezentat în această procedură de arbitraj de către casele de avocatură Zamfirescu Racoți și Tănăsescu Gavrilă, iar Alpiq – de către firma elvețiană Homburger AG. Prima ședință a tribunalului a avut loc în octombrie 2015

Hidroelectrica a cerut prima oară intrarea în insolvență în iunie 2012, iar ulterior, în august, administratorul judiciar a reziliat unilateral mai multe contracte de vânzare de energie pe termen lung semnate cu firme de trading, dar și cu clienți industriali, contracte considerate păguboase pentru companie și pentru statul român, din cauza prețului de vânzare, considerat a fi mult sub cel al pieței, și a clauzelor dezavantajoase pentru producătorul hidro.

VIDEO Radu Tănase, fondator Calif, la Antreprenor de România: Cum lansezi un business în industria restaurantelor CITEȘTE ȘI VIDEO Radu Tănase, fondator Calif, la Antreprenor de România: Cum lansezi un business în industria restaurantelor

Printre contractele reziliate se numărau și cele cu Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries, valabile până în 2018 la preț fix de vânzare, indiferent de evoluția cotațiilor pe piața de energie. Prin prisma cantităților de energie contractate, Alpiq era, prin cele două subsidiare locale, al doilea client ca importanță al Hidroelectrica, după Alro Slatina.

Potrivit raportului privind cauzele insolvenței Hidroelectrica, contractele dintre Hidroelectrica și cele două subsidiare românești ale Alpiq au generat prejudicii totale de peste 849 milioane lei pentru producătorul de energie hidro. Contractul dintre Hidroelectrica și Alpiq RomEnergie, derulat între 2008 și 2012, a condus la prejudicii de 427,24 milioane lei, iar cel cu Alpiq RomIndustries, valabil între 2006 și 2012, de 422,03 milioane lei, se arată în documentul citat. Traderii au contestat în justiție rezilierea contractelor pe termen lung cu Hidroelectrica, însă toate acțiunile lor au fost respinse de instanțele românești.

Pe de altă parte, în iunie 2015, Comisia Europeană a decis, în urma finalizării unei investigații declanșate în aprilie 2012, că mai multe contracte de vânzare de energie semnate de Hidroelectrica cu firme de trading și clienți industriali, inclusiv cele cu subsidiarele Alpiq, în care se suspecta favorizarea ilegală a cumpărătorilor, nu au reprezentat ajutoare de stat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
alpiq
baieti destepti din energie
energie ieftina hidroelectrica
contracte bilaterale hidroelectrica
arbitraj icsid
insolventa hidroelectrica
ministerul energiei
icsid