Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a emis ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, cu putere instalată de 430 MW.
Romgaz a predat amplasamentul executantului spaniol Duro Felguera, iar procesul verbal de predare-primire, încheiat la data de 1 august 2023, constituie ordin de începere a lucrărilor la obiectiv, a transmis compania. În aprilie, Romgaz a încheiat contract de peste 83 milioane euro cu spaniolii de la Duro Felguera și românii de la Romelectro, de proiectare și execuție lucrări în vederea terminării centralei, care ar fi trebuit să fie gata încă din urmă cu mai bine de 3 ani.
Termenul de finalizare a obiectivului de investiții este acum de 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitate de prelungire, conform prevederilor contractului, ceea ce înseamnă că noua centrală ar trebui să fie gata înainte de finalul anului viitor.
″În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea centralei cu o putere instalată de 430 MW de la Iernut, un proiect strategic pentru Romgaz, cât și pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reușim să continuăm proiectul de investiții și să trecem efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcțiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizăm cu atenție derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor și vom continua să informăm periodic piața de capital și investitorii în raport cu progresele înregistrate″, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.
Pe de altă parte, supervizorul șantierului de la Iernut va fi angajat cel mai devreme luna viitoare, după cum a relatat Profit.ro.
Romgaz a primit 3 oferte la licitația prin care vrea să achiziționeze servicii de management de proiect și supervizare a lucrărilor de finalizare și a manevrelor de punere în funcțiune a noii centrale, valoarea contractului fiind estimată la 18,6 milioane lei cu tot cu TVA.
″Investiția (în noua centrală de la Iernut - n.r.) este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa″, a ținut să precizeze ministrul Energiei, Sebastian Burduja.