Consiliul de Supraveghere (CS) al companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, proaspăt listată triumfal la Bursa de Valori București (BVB), l-a numit administrator provizoriu pe Petre Iulian Nicolescu (46 de ani), cu un mandat limitat de 4 luni sau până la desemnarea unui membru de Consiliu prin procedura de selecție prevăzută de legislația guvernanței corporative, în cazul în care selecția se va finaliza înainte de termenul menționat, relevă datele analizate de Profit.ro.
El a fost numit în locul lui George Niculescu, care a fost nevoit să renunțe la poziție după ce a devenit președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
CITEȘTE ȘI Ministru, după anunțul reducerii posturilor din administrație: În mediul privat este o criză cumplită de locuri de muncă. Economia va fi recunoscătoare
Datele publice disponibile arată că, anul trecut, Petre Iulian Nicolescu era șef de serviciu la filiala de înmagazinare Depogaz a producătorului de gaze naturale controlat de stat Romgaz și avea și un al doilea loc de muncă, la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută integral de ministerul de resort.
Noul membru al CS-ului Hidroelectrica lucra la Depogaz din 2019, iar la SAPE din 2020, potrivit declarațiilor sale de avere.
UPDATE În CV-ul publicat pe site-ul Hidroelectrica după numire, funcția de la Depogaz este descrisă drept ″Șef Birou Relații cu Clienții, Investitorii și Autoritățile″, iar cele de la SAPE drept ″Coordonator Grup de lucru <Hydrogen SAPE>″ și ″Data Protection Officer″.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANPC, amplă acțiune de control în sistemul bancar
Petre Iulian Nicolescu a absolvit cu licență Facultatea de Drept a Universității București în anul 2000, iar în 2006 a obținut diplomă de master de la Facultatea de Administrație Publică a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). În noiembrie 2015 a efectuat un curs de nivel inalt, „Securitate și bună guvernare”, la Colegiul Național de Apărare.
În perioada noiembrie 2000 – noiembrie 2003 a lucrat ca jurist la Direcția Județeană de Muncă, Solidaritate Socială și Familie Argeș. După care, pentru deceniul decembrie 2003 – decembrie 2013, CV-ul său public nu menționează decât o activitate de ″cadru militar″, fără alte precizări. Declarațiile de avere de la Depogaz arată că soția sa lucra, cel puțin în 2022 și 2021, la U.M. 0472 București a Serviciului Român de Informații (SRI).
UPDATE În CV-ul publicat pe site-ul Hidroelectrica după numire, pentru cei zece ani menționați este trecută ocupația de ″Funcționar public cu statut special″.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Voucherele de vacanță - doar pentru unii funcționari publici. Tăieri de posturi, salarii de șefi limitate. Redevențe majorate pentru resurse naturale
Începând cu 2014, Petre Iulian Nicolescu a fost șef de serviciu la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), director la Departamentul pentru Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului (urmașul OPSPI), director în Primăria Sectorului 4, consilier superior și director de cabinet la Ministerul Economiei, precum și secretar de stat la ministerele Economiei și Turismului.
În 2017-2018, în calitate de secretar de stat la Ministerul Economiei, s-a ocupat, ca reprezentant al ministerului, inclusiv de proiectele de interconectare a sistemelor de transport de energie și gaze ale României cu cele din țările vecine, instituția fiind acționar majoritar la operatorii Transelectrica și Transgaz.
CITEȘTE ȘI Românii au cumpărat online de aproape 7 miliarde de euroNicolescu a mai deținut funcții de administrator la societățile de stat OPCOM, Societatea Națională a Sării (Salrom), IOR, Iprochim, CupruMin și Conversmin. La OPCOM, Salrom și Iprochim a fost și președinte al CA-ului.
Teoretic, după listarea Hidroelectrica la BVB, prin care fostul acționar minoritar Fondul Proprietatea și-a lichidat întreaga participație de aproape 20% din capital, ar trebui înlocuit și reprezentantul FP în CS-ul companiei, Daniel Naftali. Există însă și posibilitatea ca acesta să rămână în funcție, cu acordul noilor acționari minoritari rezultați din IPO. Potrivit documentelor oficiale ale companiei, aceștia vor avea dreptul să îl numească pe unul dintre cei 7 membri ai Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.