Carburanții au atins cel mai înalt nivel al ultimelor 3 luni, depășind pragul de 7 lei/l în mai multe stații din capitală în urma deciziei companiilor distribuitoare de a prelua exemplul liderului pieței, OMV Petrom, și de a scumpi atât benzina, cât și motorina. În ultimele 24 de ore Mol a majorat prețul combustibililor standard cu 5 bani/l, Rompetrol, cu 8 bani/l, iar Lukoil, cu 6 bani/l motorina și cu 7 bani/l benzina.
Chiar dacă miercuri nu a efectuat nicio scumpire, marți, OMV Petrom majorase prețurile carburanților cu 8 bani/l, după cu numai o zi în urmă le crescuse cu 5 bani/l. Aceasta a fost cea de-a 5-a scumpire efectuată în ultima săptămână de liderul pieței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma majorărilor de marți și miercuri, prețul benzinei standard a sărit de 7 lei/l în 37 de stații din capitală (17 OMV, 11 Rompetrol și 9 MOL), iar cel al motorinei standard în 17 stații (12 OMV și 5 Rompetrol), arată date consultate de Profit.ro.
Ultima dată când șoferii plăteau peste 7 lei pe litrul de carburant a fost în luna aprilie a acestui an, după care a urmat o perioadă de ieftiniri.
Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală
Prețurile sunt în prezent cu 40 de bani pe litru peste cele de la începutul verii.
Explicația: Evoluția cotațiilor internaționale, situația tensionată din Marea Negară care scumpește costurile de transport și asigurarea mărfurilor, creșterea sezonieră a cererii și producția redusă a rafinăriilor autohtone sunt motivele acestor majorări de prețuri.
La începutul verii, pe 30 mai, prețul motorinei practicat de liderul pieței, OMV Petrom, era mai mic cu 39 de banil, iar cel al benzinei cu 44 bani/l decât cele din prezent.
Evoluția cotațiilor Brent din ultimele 3 luni
În această perioadă, cotațiile internaționale ale țițeiului Brent au crescut de la 72 dolari/baril la peste 85 dolari/baril, în regiune creșterea fiind și mai accentuată ca urmare a amenințării Rusiei de a ataca inclusiv vasele comerciale din Marea Neagră, ceea ce a condus la o scumpire a costurilor de transport și de asigurare.
Un alt element care poate explica evoluția prețurilor vine de pe partea de cerere, care în această perioadă înregistrează o creștere sezonieră, multă lume plecând în vacanțe cu mașinile.
În plus, creșterea de carburanți a crescut, potrivit datelor OMV Petrom, cu 3% în prima jumătate a anului comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.
Și oferta internă a avut de suferit în ultima săptămână, rafinăria OMV Petrom de la Brazi fiind în revizie programată în cel de-al doilea trimestru al anului, în timp ce Petromidia, a celor de la Rompetrol, nu a funcționat la capacitate maximă ca urmare a unui incident apărut în a doua parte a lunii iunie.