Grupul austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, și gigantul rus Gazprom au semnat un acord de prelungire până în 2040 a livrărilor de gaze naturale rusești către Austria, contractul în vigoare urmând să expire în 2028. La ceremonia de semnare au participat președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul federal al Austriei, Sebastian Kurz.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
De ce este important: OMV este implicată direct, ca acționar, în compania mixtă de implementare a proiectului gazoductului Nord Stream 2. Pe de altă parte, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, grupul austriac deține 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, în parteneriat cu americanii de la ExxonMobil, proiect de dezvoltare care, coroborat cu cel al conductei internaționale BRUA, este menit să reducă dependența UE de importurile de gaze rusești.
Calculul OMV este că cererea de gaze naturale în Europa va crește, în special ca urmare a înlocuirii termocentralelor pe cărbune cu unități de producție de energie de mare eficiență care funcționează cu gaze. Pe de altă parte, producția internă a Europei este pe un trend descendent, așa cum s-a văzut recent în Olanda, consideră compania austriacă. Agenția Internațională pentru Energie estimează că crererea de gaze a Europei va crește cu peste 20% până în 2030.
"În 2030, Uniunea Europeană va trebui să-și asigure din import peste 80% din necesarul său de gaze. Prin extinderea contractului de livrare de gaze, aducem o contribuție importantă la aprovizionarea Austriei și a altor țări europene, în contextul creșterii cererii. Acest lucru ne va permite și să reducem emisiile de dioxid de carbon", a declarat CEO-ul OMV, Rainer Seele.
CITEȘTE ȘI Firea: Până la finalul anului vor fi aduse la București primele 100 din cele 400 de autobuze noi Euro 6La rândul său, șeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat că acordul semnat cu OMV reprezintă încă o mărturie a nevoii tot mai mari de gaze din import atât în Austria, cât și în Europa în general, nevoie pe care Gazprom este gata să o satisfacă.
"Prin implementarea proiectului de construire a gazoductului Nord Stream 2, vom face ca livrările de gaze să fie și mai sigure, în beneficiul consumatorilor", a arătat Miller.
Acordul a fost semnat odată cu aniversarea a 50 de ani de la stabilirea parteneriatului dintre Gazprom și OMV, primul contract de import de gaze rusești în Austria fiind semnat în 1968.
CITEȘTE ȘI BNR a cheltuit 1,5 miliarde de euro din rezerva valutară pe intervenții pe curs în mai, cea mai mare sumă lunară după 2012, estimează ING BankOMV este implicată direct, ca acționar, în compania mixtă de implementare a proiectului gazoductului Nord Stream 2. Pe de altă parte, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, grupul austriac deține 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, în parteneriat cu americanii de la ExxonMobil, proiect de dezvoltare care, coroborat cu cel al conductei internaționale BRUA, este menit să reducă dependența UE de importurile de gaze rusești.
Recent, Gazprom a anunțat că va credita subsidiara South Stream Transport B.V. cu 2,5 miliarde de dolari (2,14 miliarde de euro). Aceasta se ocupă în prezent de construcția porțiunii submarine a gazoductului TurkStream, care va transporta gaze din Rusia în Turcia și apoi în sud-estul Europei. Rata dobânzii împrumutului acordat de Gazprom subsidiarei sale va fi de 3,98%, iar acesta va ajunge la maturitate pe 30 decembrie 2023.
Tot recent, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anunțat că a semnat o înțelegere prin care obține un discount de peste 10% pentru gazele naturale importate din Rusia. În schimb, Turcia va permite Gazprom construcția unei conducte de gaze naturale onshore care să permită exportul de gaze rusești către Europa.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizii definitive: Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare dosarul "Gala Bute", Rudel Obreja, condamnat la cinci ani de închisoare. UPDATE Reacția Elenei UdreaLa mijlocul lunii trecute a avut loc la Moscova o întâlnire între Alexei Miller și Temenuzka Petkova, ministrul bulgar al energiei, în care s-a discutat, printre altele, perspectiva livrării de gaze rusești către Europa prin TurkStream. Potrivit unui comunicat Gazprom, Miller l-a informat pe ministrul bulgar în legătură cu finalizarea în timp util a lucrărilor de construire a primului gazoduct dintre cele două care vor traversa Marea Neagră între Rusia și Bulgaria.
La începutul lunii februarie, vicepreședintele companiei ruse, Alexander Medvedev, a anunțat la Viena că cele 15,75 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor fi transportate de Gazprom către Europa prin una din cele două conducte TurkStream ar putea avea ca destinație finală Baumgarten, terminalul OMV, principalul acționar al OMV Petrom, din Austria.