Prosumerii vor vinde energie regenerabilă fără să se înregistreze ca PFA, furnizorii urmând să emită factura în numele lor pentru a rezolva problema TVA - surse

Prosumerii vor vinde energie regenerabilă fără să se înregistreze ca PFA, furnizorii urmând să emită factura în numele lor pentru a rezolva problema TVA - surse
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 iun 2018

Prosumerii care vor produce curent electric din resurse regenerabile vor fi excluși de la autorizarea ca persoane fizice autorizate (PFA), este planul pregătit de autorități, conform unor surse din piața energiei.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De asemenea, Ministerul Finanțelor va decide și statutul acestora ca plătitori de impozit pe venit, ei urmând fie a fi exceptați, fie vor fi subiectul unui statut special de impozitare, după modelul normei de venit.

Urmărește-ne și pe Google News

Prosumerii sunt acei consumatorii care își instalează în gospodării propriile sisteme de producție de energie.

În ceea ce privește plata taxei pe valoare adăugată (TVA), Finanțele intenționează să propună un model prin care mici producători privați să nu emită factură, ci să transfere această obligație furnizorilor, după care ar urma să se  regleze între ei.

Potrivit Codului Fiscal, prosumerii oricum ar fi scutiți de la plata TVA, nedepășind pragul de 300.000 de lei, însă ar trebui să evidențieze TVA și să țină o contabilitate simplă.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Rămâne de decis la ce preț va fi achiziționată energia regenerabilă de la micii consumatori privați. În prezent, în comisia de industrii a Camerei Deputaților se discută ca prețul plătit de furnizor să fie egal cu cel pe care acesta îl furnizează consumatorului casnic.

Potrivit unor surse din piață, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) propune ca prețul achitat de furnizor să fie egal cu prețul mediu înregistrat pe piața pentru ziua următoare (PZU) din ultimele 12 luni.

Prevederile sunt importante pentru că, Administrația Fondului pentru Mediu urmează că extindă Programul Casa Verde cu un altul, prin care să acorde finanțare consumatorilor privați în vederea instalării unor capacități de producție de energie regenerabilă în limita puterii instalate. Aceleași surse susțin că ANM ar avea intenția de a stabili un prag maxim de 6 KWh pe punct de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumeri
tva
energie
regenerabilă