Combinatul petrochimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a anunțat luni că scoate la licitație trei pachete de active, Uzina petrochimică PVC II din Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică din Bradu-Pitești și Uzina Anhidrida Ftalică din Râmnicu Vâlcea. Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorului judiciar, a declarat luni pentru News.ro că nu există un preț de pornire, ci un raport de evaluare a activelor.
”Consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim SA - societate în reorganizare, respectiv BDO Business Restructuring SPRL și Rominsolv SPRL, anunță public faptul că investitorii interesați pot depune scrisori de intenție până la 30 iunie 2018 și, în baza informațiilor primite ulterior manifestării intenției, oferte neangajante, până la data de 31 iulie 2018, pentru următoarele pachete de active: Uzina petrochimică PVC II din Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică din Bradu-Pitești și Uzina Anhidrida Ftalică din Râmnicu Vâlcea”, arată un anunț al combinatului.
Contactat de News.ro, avocatul Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorului judiciar, spune că nu există un preț de pornire la această licitație.
CITEȘTE ȘI Costul cu forța de muncă a crescut în România, în primul trimestru, cu 12,72%”Nu există un preț de pornire, ci un raport de evaluare active. Așteptăm oferte, sperăm să obținem prețuri care să mulțumească creditorii”, a declarat luni avocatul Gheorghe Piperea, pentru News.ro.
În luna februarie, Adunarea creditorilor combinatului petrochimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a aprobat oferta și contractul de vânzare de active privind Divizia Materiale de Construcții Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, prețul tranzacției fiind echivalentul în lei a 2,6 milioane euro, la care se adaugă TVA.
De asemenea, consorțiul de administratori judiciari compus din BDO Business Restructuring SPRL și Rominsolv SPRL au anunțat în luna decembrie 2017 că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (pachetele 1-5 și parțial 7) încheiat între Oltchim în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzești în calitate de cumpărător și Serviciile Comerciale Române în calitate de Garant.
S-a stabilit atunci că societatea Chimcomplex Borzești trebuie să plătească 127 milioane de euro, la care se adaugă TVA, pentru active.
Oltchim a realizat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 46,33 milioane lei, de șase ori mai mare față de cel din perioada similară a anului trecut, de 7,57 milioane lei.
Vânzările nete au urcat la 297,59 milioane lei, cu 34% mai mari față de perioada ianuarie-martie 2017, când au fost 221,75 milioane lei.
Societatea a vândut în trimestrul I 2018 produsele chimice atât pe piața locală, aproximativ 22% din cifra de afaceri, cât și pe cea internațională, aproximativ 78% din cifra de afaceri, se menționează în raport.
La 31 martie, Oltchim înregistrează datorii totale în sumă de 1,3 miliarde lei, din care cea mai mare parte, de 1 miliard de lei sunt datorii înregistrate în conformitate cu Planul de reorganizare, iar 170 milioane lei sunt datorii nete acumulate după intrarea in insolvență.
Combinatul vâlcean are circa 2.000 de salariați.
Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.
Statul român, prin Ministerul Economiei, este acționar majoritar, cu 54,8% din acțiuni.