ULTIMA ORĂ Prețurile plafonate și taxa de 2% în energie și gaze - eliminate

ULTIMA ORĂ Prețurile plafonate și taxa de 2% în energie și gaze - eliminate

Comisia de Industrii a Camerei Deputaților a avizat abrogarea din celebra OUG nr. 114/2018 a articolelor prin care se plafonase prețul gazelor naturale de producție internă pentru populație și CET-uri la 68 lei/MWh, se reintroduseseră prețurile reglementate la energia electrică destinată consumatorilor casnici clienți ai furnizorilor de ultimă instanță și se majorase de la 0,2% la 2% taxa percepută de ANRE operatorilor din energie și gaze

Comisia condusă de Iulian Iancu de la PSD a avizat astfel cu amendamente proiectul de lege de aprobare a OUG 114. Acesta va merge în continuare la alte comisii, inclusiv la cele sesizate pe fond pentru întocmirea raportului. Ulterior, proiectul va fi votat de plenul Camerei.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă modificările menționate vor fi aprobate și publicate în Monitorul Oficial, va exista o perioadă de 3 luni până când acestea vor intra efectiv în vigoare, interval în care ANRE va trebui să elaboreze metodologii de aplicare a noilor prevederi. 

Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, a anunțat că va demisiona CITEȘTE ȘI Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, a anunțat că va demisiona

Guvernul anunța încă din iunie că lucrează la elaborarea de măsuri legislative solicitate de industria energetică, dar și de marii consumatori industriali de energie electrică și gaze, respectiv la un sistem de protejare a consumatorilor casnici vulnerabili, care ar permite liberalizarea prețurilor, la o schemă de compensare a costurilor marilor jucători cu achiziția obligatorie de certificate de emisii de CO2, precum și la modificarea OUG nr. 114/2018.

"Este în analiză, pe partea de energie, modificarea Ordonanței 114/2018, ale cărei prevederi, pentru mulți dintre dumneavoastră, au fost destul de dificile. Am constatat în schimb, spre surprinderea mea, că alte companii au fost foarte mulțumite cu ceea ce s-a prevăzut în ordonanța 114, și mă refer numai la partea de energie. Vom încerca să găsim o soluție de mijloc. Știu că și Comisia de Industrii a Camerei Deputaților lucrează la modificarea acestei Ordonanțe", spunea, atunci, consilierul pe probleme de energie al premierului Viorica Dăncilă, Florin Ciocănelea.

Din martie, România se află sub procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană pentru aplicarea incorectă a Directivei UE a gazelor. ”Vor începe discuțiile, eventual negocierile cu Comisia Europeană, care, părerea mea personală, au toate șansele să se finalizeze printr-un calendar de reliberalizare a prețurilor. Asta cred eu, pentru că, știm foarte bine, că o revenire bruscă, de pe o zi pe alta la prețurile concurențiale, poate avea efecte destul de dure”, declara, în aprilie, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Grupul Johnson & Johnson a fost amendat cu 572,1 milioane de dolari pentru facilitatea crizei opioidelor din SUA CITEȘTE ȘI Grupul Johnson & Johnson a fost amendat cu 572,1 milioane de dolari pentru facilitatea crizei opioidelor din SUA

În mai, un studiu comandat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPGG), ai cărei cei mai importanți membri sunt marii producători de gaze OMV Petrom și Romgaz, propunea adoptarea unei definiții a consumatorului casnic vulnerabil de gaze naturale care ar putea acoperi 20% din populația din România și introducerea unei scheme prin care consumatorilor vulnerabili să le fie subvenționate jumătate din costurile facturilor de consum de gaze, schemă care să fie finanțată printr-o "taxă socială" plătită de ceilalți clienți finali, precum și prin discounturi acordate de furnizori.

Miza era eliminarea plafonului de 68 lei/MWh în ceea ce privește prețul cu care producătorii interni vând furnizorilor gazele destinate consumului clienților casnici și CET-urilor care produc căldură pentru populație, dar și recunoașterea integrală, pentru furnizori, în prețul final de furnizare către clienții casnici aprobat de ANRE, a costurilor cu achiziția gazelor.

Studiul propunea un fond de protecție a consumatorilor vulnerabili cifrat la circa 970 milioane lei pe an, din care fiecare astfel de consumator vulnerabil ar primi o subvenție anuală de 650 lei și care ar acoperi jumătate din costurile facturilor de consum de gaze, respectiv 50% din prețul mediu de 130 lei/MWh plătit anul trecut de gospodăriile populației, luând un calcul un consum mediu anual de 10 MWh de gaze pe gospodărie.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret gaze
preturi reglementate energie
taxa anre