Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a decis, luni, ieftinirea gazelor în medie cu peste 5% pentru toți consumatorii în regim reglementat.
Prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienții casnici vor scădea cu un procent cuprins între 3,71 și 7,89%, începând cu 1 iulie, ca urmare a plafonării prețurilor de achiziție de la producători la 68 lei/MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până în prezent, în pofida plafonării prețului de vânzare al producătorilor, prețul gazelor din facturile populației nu s-a modificat, ANRE invocând recuperarea de către furnizori a unor pierderi din trecut, a unor costuri nerecunoscute sau amânate de către Autoritate.
Astfel, acum, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru un număr de peste 3 milioane clienți casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare, vor înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piață de furnizare reglementată, susține ANRE.
Această evoluție este generată, în principal, de scăderea prețurilor celor doi mari furnizori de pe piața reglementată a gazelor naturale, E.ON Gaz Furnizare, cu 3,71%, și Engie Romania, cu 7,89%.
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Mugur Isărescu este susținut de coaliția PSD-ALDE pentru un nou mandat la BNR. Sesiune extraordinară pentru noul CA al BNR săptămâna viitoare“Principalul element component al prețului final reglementat, care a determinat scăderea medie înregistrată pe piața reglementată a gazelor naturale, a fost prețul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni de 68 lei/MWh, reglementat prin prevederile O.U.G 114/2018, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat ANRE, la finalul ședinței Comitetului de Reglementare de luni, în cadrul căruia a fost adoptată această decizie.
Furnizorul de gaze și electricitate Engie România SA a raportat anul trecut un profit net în creștere cu 35%, la aproape 456 milioane lei. Veniturile din furnizarea de gaze au crescut cu 11%, la 4,45 miliarde lei, pe fondul majorării marjei de aproape 4 ori, de la 39,8 la 154 milioane lei, determinată de scumpirea gazelor atât pe piața reglementată, cât și pe cea liberă.