ULTIMA ORĂ OFICIAL Facturile de energie electrică ale populației se majorează doar pe componenta de distribuție, valoarea energiei furnizate rămânând aceeași. În cazul firmelor - scumpiri de 35% în București

ULTIMA ORĂ OFICIAL Facturile de energie electrică ale populației se majorează doar pe componenta de distribuție, valoarea energiei furnizate rămânând aceeași. În cazul firmelor - scumpiri de 35% în București
scris 25 feb 2019

Consumatorii casnici din regim reglementat vor achita același preț pentru energie furnizată de la 1 martie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) aprobând astăzi noile “tarife reglementate”, despre care susține că “nu se modifică față de cele care sunt, în prezent, în vigoare”. Asta înseamnă, cum a anunțat anterior Profit.ro, că factura populației se va scumpi doar cu componenta de distribuție, ANRE propunând majorarea acesteia cu 2,5% pentru ca distribuitorii să poată transmite costul cu nou introdusa contribuție de 2% pe cifra de afaceri consumatorilor casnici și non-casnici.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Din valoarea totală a unei facturi, aproximativ 50% este reprezentată de componenta de furnizare a curentului electric și 25% cea de distribuție, restul reprezentând certificare verzi, contribuția de cogenerare, accize și tarife de transport și sistem. Potrivit ANRE, prima componentă va rămâne neschimbată, iar cea de-a doua se va majora cu 2,5%, reprezentând povara fiscală impusă de contribuția de 2% asupra cifrei de afaceri a companiilor de distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News

În cazul consumatorilor noncasnici, ANRE a avizat miercurea trecută noile prețuri pentru serviciul universal, aplicate de furnizorii de ultimă instanță în perioada 1 martie-31 decembrie 2019.

Acestea sunt mai mari cu 35% decât actualele prețuri în cazul Enel Energie Muntenia (valabile pentru consumatorii noncasnici din București, Ilfov și Giurgiu), cu 30% în cazul Enel Energie SA Banat și cu 25% în cazul Enel Energie SA Dobrogea.

Nici consumatorii noncasnici din Moldova nu scapă de majorări considerabile, de 17,5% (în cazul E.On).

Cum prețul de furnizare al energiei reprezintă 50% din prețul final, ar rezulta că firmele bucureștene eligibile pentru serviciul universal ar urma să plătească o factură mai mare cu 17%, cele bănățene - una mai scumpă cu 15%, cele dobrogenene - cu 12%, iar cele din Moldova - cu 9% decât în prezent.

EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România

În cazul consumatorilor noncasnici din Oltenia, prețurile rămân aproape identice (majorare a prețului CEZ Vânzare avizată de ANRE de doar 0,5%). Consumatorii noncasnici clienți ai Electrica ar urma să achite prețuri mai mari cu 6,5-10% pentru energia electrică furnizată în funcție de zonă (cele mai mici scumpiri în cazul Muntenia Nord, cele mai mari în cazul Transilvania Sud). Acestea ar conduce la o creștere a facturii finale cu 4-5%.

ANRE susține că “tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor și informațiilor transmise de furnizorii de ultimă instanță, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali aprobate prin Ordinul ANRE nr. 11/2019”.

Prețurile pentru serviciu universal arată costurile reale ale energiei achiziționate de furnizori de pe piață, recunoscute de ANRE. Diferența dintre prețurile pentru serviciul universal aplicate firmelor și tarifele pentru serviciul universal aplicate consumatorilor casnici arată care vor fi "recuperările" care vor fi solicitate de producători și furnizori după ce OUG 114 (prin care se reintroduce controlul prețurilor la energia electrică - n.r.) nu va mai fi în vigoare.

Penrtru a putea reglementa aceste tarife scăzute pentru consumatorii casnici, ANRE a obligat producătorii de energie ieftină (Hidroelectrica și Nuclearelectrica) să vândă FUI-lor energie la un preț format din costul de producție plus un profit de 5%.

Pe 1 februarie, ANRE a publicat un comunicat de presă în care preciza:

“Având în vedere interesul manifestat în spațiul public cu privire la aplicarea prevederilor OUG 114/2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, dar și pentru corecta informare a clienților finali casnici, dorim să facem următoarele precizări:

Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate  clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică, și în perioada 01.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale.”
viewscnt
Afla mai multe despre
pret
anre
factura
consumatori casnici