O a doua firmă de lucrări de instalații electrice neacceptată la validare ca instalator pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice, blocat săptămâna trecută în instanță în condiții relatate în exclusivitate de Profit.ro, a început să se judece cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a obține suspendarea și, ulterior, anularea deciziei instituției de a-i respinge dosarul de înscriere, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Programul a fost blocat printr-o decizie nedefinitivă, din 25 septembrie, a Curții de Apel Oradea, în urma reclamației companiei Dhelectric System SRL din municipiu, înregistrată la instanță pe 30 august.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La scurt timp, respectiv pe 4 septembrie, pe rolul Tribunalului Argeș au fost înregistrate 2 procese intentate AFM de către firma Network Connections Project SRL din Pitești, controlată și condusă de Gheorghe Dovlecel, relevă date analizate de Profit.ro. Aceasta a solicitat suspendarea și ulterior anularea răspunsului negativ la contestația sa cu privire la decizia AFM de a îi respinge dosarul de validare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, respectiv obligarea AFM la validarea sa ca instalator în program.
Network Connections Project SRL, înființată în 2013, a terminat anul trecut cu rulaj de 2,87 milioane lei, profit net de circa 811.000 lei și un număr mediu de 10 angajați, conform termene.ro.
Ambele acțiuni juridice sunt în curs. În procesul de suspendare, Tribunalul Argeș și-a declinat pe 28 septembrie competența în favoarea Curții de Apel Pitești.
Speța pare cel puțin parțial similară cu cea care a dus la blocarea Programului Casa Verde Fotovoltaice, potrivit datelor analizate. Dosarul de înscriere al firmei piteștene, depus în luna mai, a fost respins cu argumentul că ″Nu au fost transmise documentele solicitate în etapa de remediere, respectiv nu s-a transmis Atestatul de tip C1A, nefăcându-se dovada faptului ca sunt îndeplinite condițiile privitoare la competențele de tip B (…)″.
CITEȘTE ȘI Guvernul portughez vinde un pachet de control la TAP Air Portugal. British Airways, Lufthansa și Air France-KLM, printre companiile interesateÎn urma contestației administrative a Network Connections Project SRL din 18 iulie, AFM a concluzionat că ″se confirmă motivul de respingere″. Asociatul și administratorul unic al firmei nu a putut fi contactat de Profit.ro.
Curtea de Apel Oradea a blocat pe 25 septembrie Programul Casa Verde Fotovoltaice admițând reclamația firmei Dhelectric System SRL, care a arătat că AFM nu a notificat-o prin e-mail că există probleme cu documentația sa de înscriere, conform prevederilor Ghidului de finanțare aprobat de Ministerul Mediului și propriilor instrucțiuni tehnice ale AFM, și astfel nu a putut să răspundă la sesizare în termenul de 5 zile prevăzut de legislație, cu rezultatul respingerii dosarului său de validare. AFM a făcut recurs, care va fi judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
CITEȘTE ȘI Germania și Austria rămân cei mai mari investitori străini în România. Țările străine spre care se orientează investitorii româniReclamanta orădeană a mai arătat că dispunea de atestatele ANRE solicitate de AFM la data încărcării cererii de validare.
Pentru ediția 2023 a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-au calificat peste 80.000 de potențiali beneficiari de subvenții pentru instalarea de panouri solare rezidențiale. Beneficiarii au de ales între mai mult de 500 de firme de instalare. Subvenția este de maximum 20.000 de lei/proiect, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei, astfel că fondurile de distribuit se ridică la peste 1,6 miliarde lei. Instalatorii validați sunt obligați să constituie garanții în cuantum de câte 200.000 de lei în favoarea AFM pentru situația în care nu execută sau execută necorespunzător obligațiile asumate prin contractul de participare.