ULTIMA ORĂ Minerii de la exploatările de uraniu s-au blocat în subteran

ULTIMA ORĂ Minerii de la exploatările de uraniu s-au blocat în subteran
scris 18 mar 2021

Aproximativ 160 de mineri de la exploatările de uraniu de la Crucea și Botușana ale Companiei Naționale a Uraniului (CNU) s-au blocat în subteran, nemulțumiți de faptul că nu și-au primit salariile de nu mai puțin de două luni, scrie Suceava News.

Minerii s-au blocat în subteran de miercuri după-amiază, după ce inițial au început protestul la suprafață. Ei reclamă și faptul că de mai bine de un an nu și-au primit banii pentru suplimentul alimentar-antidot.

Urmărește-ne și pe Google News

"Pentru a rezolva problemele minerilor de la Crucea și Botușana, reprezentanții sindicatelor au avut întâlniri la București cu reprezentanți din conducerea Companiei Naționale a Uraniului și Ministerului Energiei", notează sursa citată.

Cum va funcționa adeverința electronică verde: Nu este și nu ține loc de pașaport. Nu va fi o condiție esențială pentru călătorie CITEȘTE ȘI Cum va funcționa adeverința electronică verde: Nu este și nu ține loc de pașaport. Nu va fi o condiție esențială pentru călătorie

După cum a relatat Profit.ro, singura exploatare minieră de zăcăminte de uraniu din România, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, va fi închisă anul acesta, potrivit planurilor Guvernului, costurile totale de închidere, cu tot cu măsuri de protecție socială pentru mineri, fiind estimate la peste 246 milioane lei, la care se vor adăuga cheltuieli anuale de conservare și monitorizare post-închidere. În acest fel, România va pierde, cel puțin temporar, avantajul de a dispune de un ciclu nuclear complet, compus din extracție de uraniu brut, procesare și fabricare de combustibil nuclear și utilizare finală pentru producerea de energie electrică.

Mai mult, CNU în integralitatea ei va fi lichidată în perioada următoare, întrucât nu are banii necesari pentru a rambursa ajutoarele de stat de peste 178 milioane lei primite începând cu 2016 și declarate ilegale de către Comisia Europeană, societatea elaborând încă din ianuarie anul acesta un plan de lichidare.

Programul de guvernare al actualului Executiv prevede deschiderea unei noi mine de uraniu de către compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă. Primăvara trecută, acționarii Nuclearelectrica au aprobat inițierea demersurilor în vederea transferului licenței de concesiune a activității de exploatare a uraniului în perimetrul Tulgheș-Grințieș (județul Neamț) de la CNU la SNN.

De asemenea, AGA Nuclearelectrica din martie anul trecut a aprobat și declanșarea procedurilor de cumpărare de către operatorul centralei Cernavodă a activelor sucursalei Feldioara a CNU.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania nationala a uraniului insolventa
compania nationala a uraniului ajutor de stat
preluare uzina feldioara cnu nuclearelectrica
monopol uraniu cnu