Acționarii Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, au votat pentru renunțarea de către companie la calitatea de membru asociat al Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu, echipă de fotbal aflată în insolvență de 4 ani, confruntată cu riscul de a da faliment și care recent a fost exclusă din Liga 2.
Complexul, unul dintre cei mai mari angajatori din țară și cel mai important din Gorj, este controlat de Ministerul Economiei, cu peste 77% din acțiuni. Fondul Proprietatea deține circa 21,56% din capital.
Decizia vine într-un moment în care CE Oltenia speră ca, până la finalul anului, Comisia Europeană să îi aprobe planul de restructurare și decarbonare în valoare de 3,5 miliarde euro.
Până atunci, însă, există riscul ca justiția să oblige compania să plătească echivalentul în lei a peste 1,3 milioane euro celor de la Pandurii Târgu Jiu. Pe de altă parte, acești bani ar putea salva clubul de la faliment.
Datoria pretinsă de Pandurii ar reprezenta suma cotizațiilor (plus dobânzi) cu care CE Oltenia s-ar fi angajat să contribuie la finanțarea clubului ca membru fondator, însă pe care nu le-ar mai fi plătit. CE Oltenia a fost înființat în 2012 prin fuziunea CE Turceni, CE Rovinari și SNL Oltenia și a "moștenit calitatea de membru fondator la Pandurii de la cea din urmă societate. În 2012, în urma unui control, Curtea de Conturi a decis că SNL Oltenia ar fi efectuat plăți ilegale de 8,8 milioane lei către cluburile de fotbal Pandurii Târgu Jiu și Minerul Motru, însă decizia acesteia a fost anulată ulterior în justiție.
În 2016, clubul Pandurii a intrat în insolvență. Planul său de reorganizare se baza pe menținerea în primul eșalon competițional, care i-ar fi permis să continue să încaseze drepturi de televizare a meciurilor. Echipa însă a retrogradat și a pierdut această sursă vitală de venituri, iar în 2017 i-a dat în judecată pe toți membrii săi fondatori (CE Oltenia, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local Târgu Jiu, Artego SA și Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia) pentru a le obliga să achite contribuțiile asumate, dar neplătite (plus dobânzi), aferente perioadei 2013-2017.
Printr-o decizie a Curții de Apel Craiova din septembrie anul trecut, instanța de judecată a obligat pârâtele să plătească clubului Pandurii suma totală de 15,4 milioane lei, obligația de plată a CE Oltenia fiind cea mai mare, de 6,398 milioane lei (peste 1,3 milioane euro). Membrii fondatori ai clubului au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Între timp, în noiembrie anul trecut, a fost pronunțată intrarea în faliment a Pandurii Târgu Jiu. Decizia de faliment a fost însă suspendată în aprilie 2020, până la soluționarea definitivă a litigiului cu membrii fondatori pe cotizațiile restante.
CITEȘTE ȘI Livrarea și vânzarea pentru acasă de mâncare și băuturi - interzise pe timpul nopții la ParisInteresant din perspectiva deciziei recente a AGA Complexului privind renunțarea la calitatea de membru asociat al clubului Pandurii este că, la faza de fond a procesului, CE Oltenia a argumentat în instanță că nu datorează banii pretinși de cei de la Pandurii "întrucât între părți nu există niciun contract, iar cotizația prevăzută de art. 8 din statut (statutul clubului sportiv – n.r.) nu dă dreptul reclamantului să solicite plata cotizaților restante, în condițiile în care sancțiune a neplății este pierderea calității de asociat". Instanța a respins însă argumentul și a arătat că "fiecare pârât s-a obligat anual față de reclamant prin protocoalele semnate, protocoale care dobândesc calitate de convenție legal încheiată între părți cu putere de lege între acestea".
Potrivit documentelor de la instanță, prin aceste protocoale, CE Oltenia s-a obligat să plătească către Pandurii, în perioada 2013-2017, suma totală de 30,773 milioane lei. Ar fi plătit însă numai circa 25,189 milioane lei, rămânând de achitat 5,583 milioane lei plus dobânzi, adică 6,398 milioane lei.
Cei mai mari creditori ai clubului Pandurii sunt ANAF, cu creanțe de peste 14 milioane lei, și președintele grupării, Marin Condescu (4,55 milioane lei). Foști și actuali jucători și antrenori ai Pandurii Târgu Jiu, plus alți salariați, dețin împreună creanțe de peste 6,5 milioane lei. În total, Pandurii ar datora aproape 27 milioane lei, iar banii solicitați membrilor fondatori ar acoperi peste jumătate din această sumă.
Calitatea de membru asociat la Pandurii Târgu Jiu este departe de a fi singura complicație fără legătură cu activitatea de bază cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia. Compania deține în patrimoniu active precum baze sportive, cimitire, străzi, biserici, școli, hoteluri, baze de agrement și altele, care implică costuri de mentenanță și întreținere. CE Oltenia intenționează să externalizeze aceste active, fie prin vânzare, închiriere sau concesionare, fie prin predare către autoritățile locale.