Guvernul a decis prin ordonanță de urgență să îi oblige pe producătorii de energie electrică din România să vândă curent electric peste Prut la preț fix, de 450 lei/MWh.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
″(…) în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, este articolul introdus de Executiv în OUG nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul de referință menționat cu care centralele românești sunt obligate să vândă în Basarabia, de 450 lei/MWh, este limita maximă de cotație cu care producătorii își pot vinde energia fără a fi supraimpozitați. În prezent, pe piața spot de la București, singura pe care se mai fac tranzacții de ceva timp, prețul depășește 1.400 lei/MWh.
″Energia electrică (din România - n.r.) va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. (...) Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova! Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!″, a declarat vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.
Autoritățile de la Chișinău au desemnat un singur furnizor basarabean pentru a cumpăra energie electrică de la producătorii români în condițiile menționate, acesta fiind compania de stat Energocom.
Ucraina a oprit de marți exporturile de electricitate, susținând că recurge la acest gest din cauza bombardamentelor de luni cu rachete rusești asupra instalațiilor sale energetice. Decizia afectează semnificativ Republica Moldova. Ca urmare a situației de criză, Transelectrica a decis să devanseze licitațiile de alocare de capacitate de export de energie către Republica Moldova, care inițial erau programate pentru sfârșitul săptămânii.
CITEȘTE ȘI Mobilizarea rezerviștilor ar putea afecta revenirea economiei rusești″Ieri, 10 octombrie, peste 80 de rachete criminale rusești au lovit țara vecină Ucraina, răpind viețile oamenilor și făcând distrugeri cumplite. O parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova. Țara noastră este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată. Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (centrala pe gaze de la Cuciurgani din regiunea separatistă Transnistria – n.r.. Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.
Acum, prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată. Ieri am avut discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană ca să găsim împreună o soluție bună pentru moldoveni. Voi continua să informez cetățenii și presa în legătură cu acțiunile noastre″, a transmis marți Spînu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Liderul pieței de încălțăminte din Turcia, care a preluat brandul emblematic al Italiei, va intra în România cu magazine propriiEl a rugat populația Moldovei să reducă consumul de energie electrică.
″Astăzi vin cu o rugăminte foarte mare la voi - să ne străduim să economisim energia electrică în următoarea perioadă, mai ales între orele 07:00 - 10:00 și 18:00 - 23:00. De ce este atât de important? Pentru că economisirea ne va permite să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice. Acest lucru este esențial până găsim soluții potrivite sub aspect financiar.
Un om de unul singur niciodată nu poate schimba lucrurile, o țară întreagă însă poate! Vă rog pe fiecare, vă rog ca noi toți, împreună, să facem partea noastră de efort. Astăzi. Și mâine. Și în perioada următoare. Atât timp cât Ucraina este nevoită să oprească livrarea de energie electrică, iar noi suntem nevoiți să folosim economiile de gaze pentru a primi necesarul de energie de la MGRES, este esențial ca noi toți să economisim cât de mult putem″, a spus vicepremierul moldovean.