ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat plafonări de preț și compensări mai generoase la energie și gaze, dar nu și aplicarea retroactivă a noilor limite de consum compensate

ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat plafonări de preț și compensări mai generoase la energie și gaze, dar nu și aplicarea retroactivă a noilor limite de consum compensate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 ian 2022

Guvernul a aprobat în ședința de marți ordonanța de urgență care modifică de la 1 februarie legislația de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor la energie și gaze, introducând plafoane de preț și limite de consum care dau dreptul la compensare mai generoase pentru consumatorii casnici, plus compensări mai mari la gaze, și plafonând prețurile și pentru aproape toți clienții noncasnici, cu excepția marilor consumatori industriali precum Alro sau Azomureș care beneficiază de subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea unei părți din costurile certificatelor de emisii cu gaze cu efect de seră (CO2) din prețul energiei.

Astfel, pentru populație, plafonul de preț final scade de la 1 februarie de la 1 leu la 0,8 lei/kWh la energie (din care cel mult 0,336 lei/kWh prețul energiei-marfă) și de la 0,37 la 0,31 lei/kWh la gaze (din care maximum 0,200 lei/kWh prețul gazului-marfă).

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

Compensarea, care se adaugă compensării, rămâne aceeași la energie, de 0,291 lei/kWh, dar crește la gaze începând cu 1 februarie de la 33% la 40% din componenta de cost a gazului-marfă din contractele clienților casnici cu furnizorii.

Cel mai important, limita totală de consum care dă dreptul la compensare consumatorilor casnici, defalcată pe luni, pentru întreaga perioadă de aplicare a legislației, 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, crește de la 1 februarie de la 1.500 kWh la 1.900 kWh la electricitate și de la 1.000 la 1.200 metri cubi la gaze.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

"Practic, cu tot cu compensare, consumatorii casnici vor plăti de la 1 februarie 0,68 lei/kWh pentru energia electrică și circa 0,22 lei/kWh pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de Guvern.

Ministrul a precizat că noile limite de consum nu se vor aplica și retroactiv pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, întrucât introducerea unei astfel de prevederi ar fi fost neconstituțională. Pentru februarie și martie, limitele lunare vor fi de 515 și 570 kWh la curent și de 3.029 și 3.353 kWh la gaze.

Anterior, când OUG era în stadiu de proiect, el spusese că își dorește ca cei care nu s-au încadrat în limitele de consum care dădeau dreptul la compensare în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie să poată primi bani din urmă, odată cu majorarea limitelor de consum aferente întregii perioade de 5 luni de aplicare a legislației.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Astfel, săptămâna trecută, întrebat dacă noile limite de consum care dau dreptul la compensare, care au fost introduse acum prin OUG, se vor putea aplica și retroactiv, adică și pentru cei care nu s-au "calificat" pentru compensare consumând peste limite până în prezent, astfel încât aceștia să primească și ei compensări pentru lunile respective, ministrul răspunsese: "Este o chestiune de tehnică legislativă. Există în lege faptul că, până la 30 iunie, furnizorii au obligația să facă recalculare și regularizare. Lăsați-ne să finalizăm. Vă dați seama că, dacă este o soluție, și eu sper să găsim soluția, furnizorii vor recalcula pentru toată lumea. Îmi doresc să putem să aplicăm limitele de consum în funcție de procentele lunare pe care nu le modificăm, există în lege".

Principala noutate din OUG este plafonarea prețurilor pentru toți consumatorii noncasnici, la 1 leu/kWh la energie și 0,37 lei/kWh la gaze, cu excepția marilor consumatori industriali precum Alro sau Azomureș care beneficiază de subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea unei părți din costurile certificatelor de emisii cu gaze cu efect de seră (CO2) din prețul energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze
decontare plafonare compensare furnizori energie gaze