Operatorul de sistem și transport energie electrică, Transelectrica, a fost și va fi în continuare una dintre victimele exploziei prețurilor pe piața energiei, profitul net al companiei prăbușindu-se în ultimul an. Iar trend-ul nu pare a se inversa în perioada următoare. Principalul motiv: costurile achiziției energiei electrice pentru consumul tehnologic propriu s-au majorat spectaculos, urmând a fi în 2022 de 2,5 ori mai ridicate decât cele din 2020.
Transelectrica și-a bugetat pentru 2022 un profit net de 408 mii lei, de peste 350 de ori mai redus decât cel realizat în 2020, de 145 milioane lei. În 2019, compania a raportat un profit de 88,7 milioane lei.
Iar tendința va continua și în perioada următoare, de la un profit net mediu de peste 100 de milioane realizat anii trecuți, compania estimând că va realiza în 2023 unul de 584 mii lei în 2023 și unul de 778 mii lei în 2024.
Transelectrica estimează că și pe întreg anul 2021, pentru care încă nu și-a prezentat rezultatele, profitul net al companiei urmează a se diminua de aproximativ 5 ori.
CITEȘTE ȘI Constatare - Numărul racordărilor consumatorilor casnici la gaze și electricitate nu a crescut deși legea a fost modificată tocmai pentru a stimula acest proces. Amenzi pentru companii„Estimăm că în anul 2022 profitul brut va fi de un milion lei, înregistrând o diminuare cu suma de 39,6 milioane lei (comparativ cu 2021 - n.r.)”, precizează Transelectrica. Pe lângă impozitul pe profit aferent anului 2022, de 132 mii lei, compania mai estimează o cheltuială suplimentară netă cu impozitul pe profit amânat de 500 mii lei, de unde profitul net de doar 408 mii lei.
Diminuarea profitului estimat a se realiza în anul 2022 este influențat, printre altele, „de situația actuală a pieței angro de energie electrică, evoluția și tendința continuă de creștere a prețurilor de achiziție a energiei electrice necesară consumului propriu tehnologic și de imprevizibilitatea pieței de energie electrică prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor de achiziție”.
Astfel, Transelectrica anticipează că va achita în 2022 nu mai puțin de 648 milioane lei, pentru achiziția de energie în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, o sumă cu 75% mai ridicată decât cea plătită în 2021 (370,5 milioane lei) și de 2,5 ori peste cea din 2020 (252 milioane lei).
„Pentru estimarea cheltuielilor cu achiziția energiei electrice necesară acoperirii consumului propriu tehnologic pentru anul 2022 s-a avut în vedere o cantitate de energie electrică de circa 1 TWh achiziționată la un preț mediu de achiziție de 648 lei/MWh, considerând o stabilizare a prețurilor de achiziție în cursul anului și o creștere a ponderii energiei din surse regenerabile”, precizează operatorul de sistem și transport.
De altfel în raportul cu rezultatele la 9 luni, Transelectrica preciza că „pentru perioadă analizată, costurile consumului propriu tehnologic aferente pieței de echilibrare au fost cu circa 60% mai mari decât în perioada similară a anului precedent. Ȋn prezent, tendința actuală a pieței pentru ziua următoare este de continuă creștere, înregistrând valori mult mai mari decât cele din anul 2020 (pentru luna septembrie, prețul mediu este de 661,71 lei/MWh, de aproape 3 ori mai mare decât valoarea din anul 2020 și de peste 2,3 ori mai mare decât valoarea din anul 2019, depășind valorile înregistrate în ultimii 7 ani pe această piață)”.
CITEȘTE ȘI Google și-ar putea prezenta primul smartwatch în luna maiÎn luna octombrie a anului trecut, Transelectrica a anunțat că intenționează să achiziționeze energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic nu de pe platformele operate de OPCOM (propria sa filială), ci prin încheierea de contracte bilaterale direct negociate între părți. Potrivit anunțului, achiziția potențială se referea la “furnizarea de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic CPT, pentru o perioadă cuprinsă între 12 și 36 luni, cu începere de la 01.01.2022”, iar compania națională ar dori să primească energia la o putere cuprinsă între 5 și 20 MW pentru fiecare interval orar.
Transelectrica este controlată de stat, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), care deține 58,68% din acțiunile companiei listate pe BVB.