Umplerea depozitelor de înmagazinare gaze autohtone încă din prima parte a lunii octombrie și gradul ridicat de înmagazinare din Ungaria au înjumătățit importurile de gaze efectuate de România via Bulgaria începând cu această lună, relevă datele analizate de Profit.ro.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz.
Detalii aici
Dacă la finalul lunii septembrie România importa peste 140 GWh/zi, începând cu primele zile ale lunii octombrie volumele zilnice au coborât la aproximativ 75 GWh. Pe 4 octombrie au atins un minim de 50 GWh.
Nu numai importurile, ci și exporturile s-au diminuat, cu o excepție, cele către Republica Moldova.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gradul ridicat de umplere al depozitelor din Ungaria, de 96%, dar și vremea călduroasă, care influențează negativ nivelul consumului curent, au scăzut cererea venită de la companiile maghiare, de la un volum exportat de 75 GWh/zi la finalul lunii septembrie la 20 GWh pe 6 octombrie.
Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria
Surprinzător au scăzut și exporturile către Ucraina, de la o medie de peste 70 GWh pe zi în septembrie la puțin peste 20 GWh/zi în octombrie. Traderii internaționali, dar și Republica Moldova, foloseau România ca țară de tranzit în vederea înmagazinării de gaze în Ucraina.
CITEȘTE ȘI De ce a suspendat Bruxelles-ul plata a peste 53 milioane euro pentru România din a doua tranșă de împrumut PNRR: subvenții pentru hidrogen și termoficare date arbitrarRepublica Moldova, în schimb, și-a majorat la 20 GWh/zi importurile prin punctul de interconectare de la Ungheni în octombrie.
Evoluția exporturilor de gaze în Ungaria
Săptămâna trecută, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că gradul ridicat de umplere a depozitelor permite României să ajute și Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI Guvernul a trecut bariera de 164 miliarde lei împrumuturi”Stăm bine cu pregătirile pentru iarnă. Stocurile de gaz sunt aproape 99%. Ne-am atins toate angajamentele asumate în fața Comisiei Europene și, în condițiile unei ierni normale, vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc. Stăm și la dispoziția fraților noștri de peste Prut. Independență și securitate pentru o Românie puternică”, a afirmat ministrul.
Evoluția exporturilor de gaze în Republica Moldova
În prezent, România produce zilnic aproximativ 250 GWh, cu aproape 100 GWh peste nivelul consumului intern. Din aceștia, 90 GWh/zi erau înmagazinați și restul exportați.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul este de acord cu majorarea salariului minim, dar, deocamdată, nu și în construcții, agricultură, alimentație, descoperind o problemă. Ministerele reanalizează textulNumai că vineri, 6 octombrie, România atinsese deja un grad de umplere a depozitelor de 99,14% (33,6 TWh din capacitatea totală de 33,8 TWh), ceea ce elimină practic posibilitatea înmagazinării gazului excedentar din producția internă, singura alternativă la reducerea producției interne fiind exportul.
Evoluția exporturilor de gaze în Ucraina