Uniunea Europeană intenționează să restricționeze finanțarea acordată pentru proiectele din domeniul gazelor naturale, din cauza riscurilor pe care acestea le reprezintă la adresa obiectivelor climatice ale blocului comunitar, arată un proiect de document consultat de Reuters.
Regulamentul privind infrastructurile energetice transeuropene (TEN-E) definește care sunt proiectele energetice transfrontaliere care pot fi etichetate drept "Proiecte de interes comun", ceea ce înseamnă că pot primi finanțare de la UE și autorizații în regim de urgență. Anul trecut UE a injectat aproape un miliard de euro în acest gen de proiecte, care includ rețele energetice și un gazoduct, fondurile de la UE fiind destinate să fie completate cu bani de la guvernele naționale și din sectorul privat, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă pe măsură ce Comisia Europeană vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale Europei, Executivul comunitar vrea și să rescrie regulamentul TEN-E pentru a-l face mai verde.
Într-un proiect de document al Comisiei privind Regulamentul TEN-E, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, sunt excluse infrastructurile petroliere și cele dedicate gazelor naturale.
"Având în vedere că cererea viitoare de gaze naturale este prognozată să scadă semnificativ, în linie cu obiectivele din Pactul Verde, infrastructurile de gaze naturale nu mai au nevoie de sprijin prin intermediul politicii TEN-E", se menționează în documentul consultat de Reuters.
Potrivit noilor norme, "rețelele inteligente de gaze" ar putea să beneficieze în continuare de finanțare dacă sprijină "integrarea regenerabilelor și a gazelor cu emisii reduse de carbon" în rețeaua de gaze. În plus, conductele care transportă hidrogen vor putea beneficia și ele de finanțare.