Companiile care dețin rafinăria Lukoil din Ploiești și conducerea acesteia, achitate pentru a doua oară într-un dosar penal privind infracțiuni la legea societăților comerciale

Companiile care dețin rafinăria Lukoil din Ploiești și conducerea acesteia, achitate pentru a doua oară într-un dosar penal privind infracțiuni la legea societăților comerciale
scris 10 dec 2020

Conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești, dar și compania care administrează rafinăria și firma mamă, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda au fost achitate, pentru a doua oară, într-un dosar în care au fost trimise în judecată pentru infracțiuni la legea societăților comerciale, folosirea cu rea credință a capitalului societății și spălare a banilor. Decizia a fost luată, pe fond, de Tribunalul Prahova, care a mai dispus achitarea în același dosar și în urmă cu doi ani, însă Curtea de apel a retrimis dosarul la instanța de fond, pentru rejudecare.

Tribunalul Prahova a decis, miercuri, achitarea șase persoane, membri ai conducerii rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești, dar și a SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și a Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acționar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, trimise în judecată în anul 2016 pentru infracțiuni privind legea de funcționare a societăților comerciale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Se scumpește curentul. Facturi mai mari la electricitate de la 1 ianuarie pentru consumatorii alimentați în regim concurențial. ANRE a majorat tarifele de distribuție CITEȘTE ȘI Se scumpește curentul. Facturi mai mari la electricitate de la 1 ianuarie pentru consumatorii alimentați în regim concurențial. ANRE a majorat tarifele de distribuție

Este a doua oară când Tribunalul Prahova se pronunță în acest dosar, dispunând, pentru a doua oară achitarea. Inițial, magistrații au pronunțat soluția în această speță în octombrie 2018, însă procurorii care au instrumentat dosarul au făcut apel, iar Curtea de Apel Ploiești a decis, în noiembrie 2019, trimiterea dosarului la instanța de fond, pentru rejudecare.

Sentința pronunțată miercuri de Tribunalul Prahova nu este definitivă.

Dosarul a fost trimis inițial în judecată în condițiile în care procurorii îi acuzau pe inculpați și de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 2 miliarde de euro, ulterior fiind retrase acuzațiile privind această infracțiune.

Inițial, dosarul a fost instrumentat de fostul  procuror DNA Mircea Negulescu, iar dosarul a fost preluat de un alt anchetator după ce Negulescu s-a mutat la DNA Ploiești.

În 18 aprilie 2016, Tribunalul Prahova a dispus începerea judecății în dosarul în care Petrotel Lukoil din Ploiești și membri ai conducerii rafinăriei au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni economice, după ce, anterior, instanța constatase în două rânduri existența unor neregularități în rechizitoriul întocmit de procurori.

În acest dosar procurorii i-au trimis în judecată, în august 2015, pe cetățeanul rus Andrey Iurevici Bogdanov, director general și membru în Consiliul de Administrație al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, și pe cetățeanul moldovean Andrei Rață, de asemenea membru în Consiliul de Administrație al rafinăriei, pentru folosirea cu rea-credință a capitalului societății și spălare de bani; pe Dan Dănulescu, director General Adjunct la Petrotel Lukoil, și pe Dorel Duțu, contabil șef al companiei, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, precum și pe cetățenii ruși Alexey Voinstev și Olga Kuzina, directori generali adjuncți ai Petrotel Lukoil, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății, Olga Kuzina fiind acuzată și de complicitate la spălare de bani. În același dosar au fost trimise în judecată și două companii, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, care operează rafinăria de la Ploiești deținută de compania rusească, aceasta fiind suspectată de spălare de bani, și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

La momentul trimiterii în judecată, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești arătau că, în perioada 2011-2014, inculpații din acest dosar "în calitate de administratori și directori generali ai Petrotel Lukoil Ploiești, cu știință au folosit cu rea-credință bunurile și creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăți comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele și pe seama Petrotel Lukoil Ploiești a unor contracte de achiziție de materie primă (țiței), precum și prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase societății comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare situate sub costurile de producție”.

Anchetatorii susțineau totodată că inculpații au folosit cu rea-credință creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect. La vremea respectivă, în acest dosar au fost puse sub sechestru bunuri mobile și imobile în valoare de două miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
rafinărie