FOTO Un consilier de 28 de ani al lui Burduja, doctorand în securitate națională, a fost numit președinte la compania de stat prin care se vrea salvarea termocentralei Paroșeni

FOTO Un consilier de 28 de ani al lui Burduja, doctorand în securitate națională, a fost numit președinte la compania de stat prin care se vrea salvarea termocentralei Paroșeni
scris 29 aug 2023

Un tânăr de 28 de ani (neîmpliniți), consilier al lui Sebastian Burduja (38 de ani) și în fostul mandat de ministru al Cercetării, și în cel actual, de șef al Ministerului Energiei, a fost numit administrator provizoriu și președinte al Consiliului de Administrație (CA) al companiei de stat Complexul Energetic Valea Jiului, fosta Societate Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), controlată integral de minister, relevă date analizate de Profit.ro. El menționează în CV că, atât la Ministerul Cercetării, cât și la cel al Energiei, s-a ocupat de elaborarea de proiecte de acte normative în domeniile respective, precum și de aspectele de securitate națională legate de activitatea celor două ministere.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Complexul Energetic Valea Jiului este societatea care ar urma să preia, prin dare în plată, activele funcționale energetice ale termocentralei Paroșeni și ale exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan din cadrul companiei de stat insolvente Complexul Energetic Hunedoara (CEH), în contul ștergerii datoriilor bugetare ale acesteia. Planurile de menținere în viață a Paroșeniului includ construirea unui grup energetic nou, cu funcționare pe gaze naturale, a unui parc fotovoltaic și a unei microhidrocentrale. La începutul lunii, Complexul Energetic Hunedoara a restituit integral la buget ajutorul de stat de peste 319 milioane lei declarat ilegal de Comisia Europeană în 2018, din banii proveniți din vânzarea activelor termocentralei Mintia.  

Urmărește-ne și pe Google News
Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, poate ajunge la o evaluare de 43 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, poate ajunge la o evaluare de 43 miliarde dolari

Andrei Nicolae Popa, născut pe 6 octombrie 1995, a absolvit Facultățile de Științe Politice (2014-2017, specializarea studii de securitate) și Drept (2017-2021) ale Universității București, precum și un program de master la Academia Națională de Informații a SRI (2018-2020), cu tema ″Managementul informațiilor de securitate națională″.

De luna trecută este înscris la Școala Doctorală a Facultății de Drept, secția de Drept Constituțional, cu tema de cercetare ″Rezolvarea tensiunilor dintre garanția drepturilor fundamentale și nevoia de asigurare a securității naționale în era digitală″. Coordonatoare îi este profesoara Elena-Simina Tănăsescu, judecător constituțional și fost consilier prezidențial.

Cu un an înainte, Andrei Nicolae Popa a dat în judecată Curtea Constituțională, după ce fusese respins la un concurs de ocupare de posturi de magistrat-asistent, însă în cele din urmă a renunțat la judecată.

VIDEO&FOTO Renault anunță un nou SUV, rival cu Duster, pe piețele internaționale. Numele - o alegere care are origini mai dificil de înțeles CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Renault anunță un nou SUV, rival cu Duster, pe piețele internaționale. Numele - o alegere care are origini mai dificil de înțeles

Proaspătul șef al CA-ului Complexului Energetic Valea Jiului mai are în lista de lucrări de specialitate publicate titluri precum ″Natura juridică, trăsăturile și regimul juridic al protocoalelor de cooperare dintre SRI și PICCJ″ (2019) sau ″Starea de urgență pentru rațiuni de securitate națională″ (2020). Lucrarea sa de licență de la Facultatea de Științe Politice, intitulată ″Controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații″, a primit Marele Premiu pentru ″Cea mai bună lucrare de licență din domeniul Științelor Umaniste″ din partea Senatului Universității București.

Andrei Nicolae Popa este asociat (cu 20% din capital și 4 parteneri), precum și administrator, la firma de consultanță Quartet Consulting, înființată în 2021 (cu rulaj de 369.000 lei și profit net de circa 31.000 lei anul trecut), precizând totodată în CV că deține certificat de calificare ca ″expert în activitatea de lobby″ de la ministerele Muncii și Educației. Anul trecut, cu aceiași parteneri, și-a înființat o a doua firmă de consultanță, Quartet Solutions SRL, precum și ONG-ul Asociația Institutul Quartet, la care este expert în securitate națională.

BCE: Majorarea dobânzilor încetinește semnificativ creditarea în zona euro CITEȘTE ȘI BCE: Majorarea dobânzilor încetinește semnificativ creditarea în zona euro

Înainte de facultate a absolvit Colegiul Economic ″Dionisie Pop Marțian″ din Alba Iulia, fiind și președinte al Consiliului Județean al Elevilor Alba, postură din care a militat public pentru respectarea drepturilor la transport gratuit și la burse pentru elevii din județ. 

Popa și-a început activitatea profesională în 2014, ca șef de cabinet al deputatului independent de Alba (ales pe listele PP-DD) Cornel Comșa. A câștigat notorietate online cu ocazia Congresului extraordinar al PSD din 2015, la care a participat și cu ocazia căruia a postat pe contul său de Facebook o dură și lungă critică la adresa ″cenzurii″ din partid, la care ar fi fost supusă intervenția șefului de atunci al Tineretului Social Democrat (TSD), Mihai Sturzu. Acesta le ceruse atunci delegaților să nu valideze rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al partidului, la care fusese înscris un singur candidat, Liviu Dragnea.

Andrei Nicolae Popa. Sursă foto: contul public de Facebook

Andrei Nicolae Popa. Sursă foto: contul public de Facebook

Prima reacție publică a patronilor stației GPL din Crevedia unde au avut loc exploziile CITEȘTE ȘI Prima reacție publică a patronilor stației GPL din Crevedia unde au avut loc exploziile

Astăzi am trăit cea mai neagră zi din viața mea. Astăzi am simțit cu adevărat pe pielea mea ce a însemnat comunismul în România și de ce Partidul Social Democrat este asociat cu comunismul. (…) Mihai vorbea despre ceea ce ar trebui să devina social-democrația, despre valorile ei, despre progresism. Dar pentru partidul mamut, puternic ierarhizat, cu un lider atotcunoscător, unic și cel mai iubit fiu al patriei a fost prea mult. (…) Ăsta e PSD, un partid al nomenclaturiștilor, un partid care îi vinde pe români politicilor neo-liberale dure, foametei, sărăciei și oligarhiei. (…) Lăsați-ne să murim în politicile neo-liberale alias anii 2010-2012! Astăzi, prin cenzura infectă, condamnându-vă pe voi la moarte politică, ne-ați condamnat de fapt pe noi la moarte biologică, doar pentru că nu sunteți ceea ce ar trebui să fiți″, a scris printre altele pe rețeaua de socializare, în octombrie 2015, actualul consilier al ministrului liberal al Energiei din Guvernul de Coaliție PSD-PNL

În același an, 2015, în care a și dat în judecată Ministerul Educației, Andrei Nicolae Popa a beneficiat de o bursă de studii Confucius la China University of Political Science and Law din Beijing. Între 2016 și 2019 a fost vicepreședinte al ONG-ului Asociația Acțiunea pentru Alba.

România primește peste 52 milioane de euro de la Bruxelles pentru achiziția celor 37 de trenuri electrice de la Alstom. Care va fi viteza maximă a trenurilor CITEȘTE ȘI România primește peste 52 milioane de euro de la Bruxelles pentru achiziția celor 37 de trenuri electrice de la Alstom. Care va fi viteza maximă a trenurilor

Andrei Nicolae Popa a devenit din nou notoriu online în 2020-2021, când a dat în judecată Universitatea București contestând majorarea taxelor de școlarizare în cursul pandemiei COVID-19.

Între 2017 și 2021, Popa a fost consultant politic freelancer, lucrând inclusiv pentru mai mulți parlamentari. În perioada mai 2022 – iunie 2023 i-a fost consilier lui Sebastian Burduja la Ministerul Cercetării, între octombrie 2022 și mai 2023 fiind și membru în Consiliul de Administrație al Agenției Spațiale Române. Din iunie este consilier al lui Burduja la Ministerul Energiei, iar luna trecută a fost numit administrator provizoriu și șef CA la Complexul Energetic Valea Jiului.

Pierderile dezvoltatorului imobiliar China Evergrande Group, cel mai îndatorat din lume, s-au redus. Acțiunile companiei însă se prăbușesc imediat la deschiderea tranzacției, reluată după 17 luni CITEȘTE ȘI Pierderile dezvoltatorului imobiliar China Evergrande Group, cel mai îndatorat din lume, s-au redus. Acțiunile companiei însă se prăbușesc imediat la deschiderea tranzacției, reluată după 17 luni

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în prima parte a lunii, la Petroșani, că noul Complex Energetic Valea Jiului ar putea deveni funcțional în cursul lunii septembrie, precizând că pentru acest lucru mai trebuie parcurși o serie de pași, între care și acordarea unui ajutor de stat, ce va trebui aprobat de Comisia Europeană.

Legislația românească a decarbonării sistemului energetic prevede că grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultate ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de profil de la minele Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan. Pentru această activitate vor fi acordate ajutoare de stat, care trebuie autorizate de către Comisia Europeană.

O ordonanță de urgență adoptată în aprilie stipulează că, pentru finanțarea cheltuielilor de operare a Paroșeniului și a minelor de huilă care îl alimentează în perioada dintre semnarea procesului verbal de predare-primire de după darea în plată și autorizarea măsurilor de sprijin de către Bruxelles, statul poate acorda împrumuturi din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) atribuite României de UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
consilier sebastian burduja
expert securitate nationala
control parlamentar sri
termocentrala paroșeni
complexul energetic valea jiului