Tranzacțiile în energie, la maximul ultimilor 6 ani. Tăierea subvențiilor n-a afectat atractivitatea regenerabilelor

Tranzacțiile în energie, la maximul ultimilor 6 ani. Tăierea subvențiilor n-a afectat atractivitatea regenerabilelor
scris 1 mar 2016

Valoarea la nivel global a fuziunilor și achizițiilor din sectorul de energie și utilități a atins maximul ultimilor 6 ani în 2015, crescând cu 13% față de 2014, la 200 miliarde dolari, iar reducerea sau tăierea subvențiilor de stat pentru producția de energie regenerabilă din unele țări nu afectează semnificativ atractivitatea pentru investitori a acestui segment de piață, potrivit ultimului raportul Ernst&Young "Power transactions and trends: 2015 review and 2016 outlook".

"Energiile regenerabile au fost subiectul a 50% din tranzacții, cu 245 de tranzacții generând o valoare de 68 miliarde dolari. Se confirmă astfel, pe mai departe, interesul investitorilor de la nivel global pentru completarea portofoliului lor cu active din zona centralelor eoliene și a celor solare, în vederea alinierii la normele de reglementare și în vederea reducerii expunerii față de prețurile tot mai volatile ale energiei ca marfă", se arată în raport.

Urmărește-ne și pe Google News

În Europa, tranzacțiile cu active din energia regenerabilă au contribuit cu 61% la valoarea totală a tranzacțiilor din regiune în trimestrul al patrulea 2015, iar Germania, Italia, Spania și Marea Britanie au reprezentat principalele puncte de atracție.

Telekom Romania va investi peste 180 mil. euro în rețele în acest an CITEȘTE ȘI Telekom Romania va investi peste 180 mil. euro în rețele în acest an

"Interesul pentru energia regenerabilă pare să se fi intensificat pe măsură ce încrederea investitorilor în segmentul producției convenționale de energie a scăzut. În timp ce interesul pentru energia bazată pe cărbune și gaz este în scădere, valoarea utilităților cu grad ridicat de utilizare a energiei generate pe aceste căi a scăzut, fapt evidențiat de reducerea cu 60% a prețului acțiunilor companiilor pe parcursul anului 2015", notează autorii raportului.

Aceștia arată că retragerea subvențiilor generează nemulțumiri în rândurile dezvoltatorilor de energii "curate" și că, în pofida creșterii numărului de tranzacții din zona energiilor regenerabile, scăderea subvențiilor și mecanismul de licitație publică împing acest sector european într-o nouă etapă.

În Marea Britanie, întreruperea sprijinului guvernamental pentru producția onshore de energie eoliană și solară a generat pierderi mai devreme decât se anticipa. Compania RWE a decis să oprească proiecte eoliene onshore în valoare de 1,4 miliarde dolari, în vreme ce Renewable Energy Generation (REG) a anunțat că-și va vinde întreaga afacere firmei americane BlackRock contra sumei de 97,4 milioane olari. În octombrie 2015, două firme de panouri solare, Mark Group și Climate Energy au cerut insolvența, motivând cererea prin modificările aduse subvențiilor pentru energie solară.

"În pofida retragerii subvențiilor din mai multe țări, pare puțin probabilă o scădere semnificativă a atractivității energiilor regenerabile pe termen lung. Un mediu caracterizat de randamente scăzute și volatile ale activelor care țin de generarea termică a energiei, precum și de obiective ambițioase în privința generării de energie regenerabilă, va continua să alimenteze interesul grupurilor energetice străine, al fondurilor de investiții în infrastructură, al investitorilor instituționali și al celor sprijiniți de capitaluri de stat", se mai arată în raport.

CNC alocă 30 de milioane de lei pentru prima sesiune de finanțare din 2016 a proiectelor cinematografice CITEȘTE ȘI CNC alocă 30 de milioane de lei pentru prima sesiune de finanțare din 2016 a proiectelor cinematografice

Alături de energiile regenerabile, convergența transsectorială și investițiile în segmentele midstream și upstream au fost principalele motoare care au accelerat activitatea de tranzacționare a companiilor de utilități care caută noi căi de creștere. Tranzacțiile care au implicat convergența au totalizat 33 miliarde de dolari în 2015.

"Companiile de utilități își unesc din ce în ce mai mult forțele cu firme din afara sectorului pentru a valorifica sinergiile și experiențe comune. Megafuziunile din domeniul gazelor și al energiei electrice din Statele Unite, tranzacțiile din telecomunicații din Japonia și parteneriatele cu componentă tehnologică puternică din Europa au evidențiat dorința de identificare a unor  căi inovatoare de creștere, în întregul sector, de-a lungul anului 2015", comentează Valeriu Binig, partener asistență în afaceri EY România

Transformările de pe piața europeană de energie și utilități au determinat mulți jucători să deruleze tranzacții – o cale de tranziție către noi modele de afaceri și de explorare de noi oportunități – cum  ar fi servicii energetice și soluții pentru clienți, prin restructurarea și extinderea operațiunilor de tip downstream. Valoarea tranzacțiilor încheiate a totalizat 39 miliarde de dolari în 2015, o scădere de 20% față de 2014.

China intenționează să concedieze șase milioane de angajați de la companiile de stat CITEȘTE ȘI China intenționează să concedieze șase milioane de angajați de la companiile de stat

"În contextul unor scăderi record ale prețurilor en-gros, cu alocări tot mai mici de fonduri și creșteri ale dezechilibrelor, companiile de utilități își îndreaptă atenția către servicii energetice și către zona de downstream. Vom vedea în acest an o convergență și mai mare între firmele de utilități și cele de tehnologie. Pe măsură ce companiile de utilități se restructurează, au loc tot mai multe vânzări strategice, așa cum a fost cazul celei mai mari tranzacții din această regiune – vânzarea de către compania Fortum a afacerii de distribuție de energie din Suedia către un consorțiu de investitori financiari cu sediul în Canada, contra sumei de 7 miliarde dolari. Pe parcursul anului 2015, doar E.ON a renunțat la active neesențiale în valoare de 2,06 miliarde dolari, în vreme ce RWE se găsește acum în proces de vânzare a diviziei sale de explorare și producție petrol și gaze, DEA", se arată în raport.

Oportunitățile generate de reformele de piață alimentează interesul companiilor de utilități în a investi pe piețele emergente. Astfel,Enel a alocat Americii Latine 41% din cheltuielile sale totale de capital pe perioada 2016-2019, în vreme ce Lightsource intenționează să investească 3 miliarde dolari în India pentru înființarea de centrale solare cu o capacitate totală de 3GW.

Un alt trend evidențiat în raport este acela potrivit căruia companiile de utilități integrate vor renunța la activele cu potențial mic de creștere. Asta pentru că prețurile en-gros la energie electrică nu sunt așteptate să crească din nou prea curând, iar cererea pentru energie electrică este probabil să rămână scăzută, pe fundalul decuplării între creșterea economică și creșterea consumului de energie. Acești factori, împreună cu creșterile din zona de producere distribuită a energiei, coroborate cu măsurile de eficientizare energetică și instalarea de echipamente de stocare a energiei de tip baterii, vor duce la noi scoateri din exploatare ale capacităților de producție de energie termoelectrică și la continuarea vânzărilor de active cu potențial mic de creștere.

Rețeaua Profi a retras din magazine lactatele Brădet, după anunțul privind infestarea cu E.coli CITEȘTE ȘI Rețeaua Profi a retras din magazine lactatele Brădet, după anunțul privind infestarea cu E.coli

Pe măsură ce crește importanța managerilor responsabili cu energia, companiile de utilități vor explora noi căi de generare de venituri din zona de downstream. De exemplu, în iulie 2015, SunEdison a cumpărat Mark Group pentru a oferi clienților finali soluții și servicii energetice. În septembrie 2015, E.ON a achiziționat un pachet de acțiuni în compania Enervee, specializată în eficiență energetică, în scopul dezvoltării unei platforme care să satisfacă nevoile de eficiență energetică ale clienților săi europeni. Tendința este de urmărit în continuare, deoarece nivelul scăzut al barierelor de intrare pe piață va duce la tot mai multe parteneriate între companiile de utilități și alți jucători din industrie.

Raportul mai apreciază că firmele din sectorul energiei și al utilităților își vor intensifica eforturile de a-și uni forțele cu companii financiare și de tehnologie, în vederea valorificării sinergiilor și a experienței acumulate. Astfel, în ianuarie 2016, filiala europeană a companiei Fuji Electric, activă în zona comercializării de celule de combustibil, a achiziționat un pachet de 70% din acțiunile N2telligence, o companie germană de celule de combustibil.

"Dorința de creștere va încuraja, de asemenea, diversificarea pe piețe emergente cu ritm rapid de creștere, așa cum sunt Orientul Mijlociu, Asia și America de Sud. EDF intenționează să-și dubleze procentul activelor din afara Europei, la cel puțin 10%, și a anunțat deja că va investi 2 miliarde dolari în noi piețe emergente, printre care se numără Brazilia și țări africane. Între timp, reformele energetice din Europa de Est vor aduce și ele noi active pe aceste piețe și vor deschide oportunități de investiții", se mai afirmă în raportul Ernst&Young "Power transactions and trends: 2015 review and 2016 outlook".

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila
subventii energie regenerabila
certificate verzi
pret energie electrica
compamii de utilitati
energie conventionala