Legislația privind redevențele și profiturile petroliere ar urma să fie pusă în dezbatere publică în câteva săptămâni

Legislația privind redevențele și profiturile petroliere ar urma să fie pusă în dezbatere publică în câteva săptămâni
scris 29 feb 2016

Ministrul de finanțe, Anca Dragu, a declarat astăzi, la Londra, la o întâlnire cu investitori instituționali nerezidenți, că în numai câteva săptămâni proiectul de lege privind redevențele pentru resursele de petrol va fi publicat spre dezbatere publică, urmând să fie adoptat până în anul 2017.

Un proiect de lege privind redevențele și impunerea profiturilor companiilor petroliere va ajunge, în curând, în dezbaterea publică, spune Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, iar legislația ar urma să intre în vigoare din anul 2017. Cei trei ani de amânări nu au fost o abordare bună pentru că societățile care activează în domeniu vor o legislație clară, pentru a știi cum își vor configura planurile de investiții pentru viitor, a adăugat ea, în cadrului unui eveniment organizat astăzi la Londra de Fondul Proprietatea, în parteneriat cu Franklin Templeton și Wood & Company.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul, care va fi supus dezbaterii publice în numai câteva săptămâni, rezultă din consultări multiple cu reprezentanții industriei petroliere, a mai spus Dragu, a cărei intervenție pe această temă a fost provocată de o întrebare venită din partea unuia dintre participanții la eveniment.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), societate care controlează aproape 19% din acțiunile OMV Petrom (SNP), a afirmat, de asemenea, în cadrul conferinței că așteaptă în termen de câteva săptămâni proiectul în faza inițială pentru o lege care este foarte important pentru portofoliul Fondului, cât și pentru România, în general.

La finele anului trecut, Profit.ro a prezentat un document din care rezulta că Guvernul va aplica producătorilor de petrol și gaze un impozit suplimentar, care va fi denumit "impozit petrolier", de 35% pe profitul din upstream, cu o deducere suplimentară de 15% pentru investițiile noi, și va anula facilitățile acordate acestora încă din 1999, care le permit în prezent să nu achite impozit pe țiței și gaze naturale și nici comisioane vamale la export. Noul sistem va fi aplicat în etape, mai întâi pentru petrol și gaze și doar ulterior pentru resurse minerale, și menținut pe o perioadă de 20 de ani, dublu comparativ cu perioada actualelor redevențe.

viewscnt
Afla mai multe despre
anca dragu
ministerul finantelor publice
petrol
redevente
investitori