Tranzacție: "Regele eolienelor" Muntmark cedează controlul diviziei de operare și mentenanță parcuri eoliene a Monsson italienilor de la PLC Group, inclusiv pentru România. Ce se va întâmpla pe piață - anunț la Profit Energy.forum

Tranzacție: "Regele eolienelor" Muntmark cedează controlul diviziei de operare și mentenanță parcuri eoliene a Monsson italienilor de la PLC Group, inclusiv pentru România. Ce se va întâmpla pe piață - anunț la Profit Energy.forum
scris 23 oct 2018

Omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de energie regenerabilă din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", a ajuns la un acord cu compania italiană PLC Group, în urma căruia italienii vor ajunge să dețină 51% din divizia de operare, mentenanță, service și inginerie pentru parcuri eoliene a Monsson, înregistrată în Irlanda și având subsidiare în peste 15 țări, inclusiv în România. Perspectivele pe piața de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum, conferință organizată cu sprijinul Exxon Mobil, care va fi deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton, și va reuni principalii jucători în domeniu.

Detalii pot fi văzute AICI

Acordul a fost semnat în urma unei proceduri competitive organizate de Monsson Group, la care PLC Group, listată pe bursa din Milano, a fost declarată câștigătoare, iar finalizarea tranzacției este așteptată pentru finalul lunii noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prin această mișcare în piața energiei regenerabile, Monsson Operation devine parte a unui grup care va ajunge la un rulaj de peste 50 milioane euro din operațiuni de instalare, operare și mentenanță de parcuri eoliene și fotovoltaice", spune managerul de dezvoltare al Monsson, Sebastian Enache.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Apple prezintă lista de prețuri pentru reparațiile la al treilea model nou din acest an. Repararea unui iPhone XR va fi mai ieftină decât cea a altor modele CITEȘTE ȘI Apple prezintă lista de prețuri pentru reparațiile la al treilea model nou din acest an. Repararea unui iPhone XR va fi mai ieftină decât cea a altor modele

Monsson Operation LTD Ireland are business-uri în peste 15 țări, printre care Germania, Franța, Grecia, Turcia și Rusia, operând parcuri eoliene cu putere instalată totală de peste 10 GW. Subsidiara românească, Monsson Operation SRL, este înregistrată la Constanța și a terminat anul trecut cu un rulaj de 22,4 milioane lei și un profit net de peste 2 milioane lei.

În vara anului trecut, Monsson Operation anunța că vrea să angajeze 200 de tehnicieni și ingineri din România pentru proiecte din Germania, Italia, Grecia și Brazilia, o parte din aceștia urmând să fie formați și instruiți la centrul de pregătire al companiei din Constanța.

În portofoliul de clienți al Monsson Operation se numără și parcul eolian Fântânele-Cogealac din Dobrogea, de 600 MW, dezvoltat de grupul Monsson și ulterior vândut cehilor de la CEZ.

Netflix împrumută 2 miliarde de dolari pentru crearea de conținut CITEȘTE ȘI Netflix împrumută 2 miliarde de dolari pentru crearea de conținut

"PLC va oferi Monsson Operation acces pe noi piețe, dar totodată și oportunitatea de a-și menține independența și implicarea în deciziile strategice. Vrem să creăm o companie internațională capabilă să ofere servicii de cea mai înaltă calitate pentru fabricanții de turbine eoliene și pentru dezvoltatorii de capacități de producție de energie regenerabilă", a declarat CEO-ul PLC Group, Michele Scoppio.

PLC este unul dintre primii operatori de centrale de energie regenerabilă din Italia, iar printre activitățile sale se numără și proiectarea, designul și execuția de stații electrice de medie și înaltă tensiune.

"Prețul de achiziție va fi calculat pe baza unei formule care va ține cont de valoarea de întreprindere a Monsson Ireland, așa cum a fost indicată în oferta angajantă, netă de datoriile financiare existente la data încheierii tranzacției, chiar dacă valoarea acesteia a fost deja indicată anterior la 3,33 milioane euro, și va fi plătit de PLC în mai multe tranșe, până la 31 iulie 2020", a transmis PLC Group într-un anunț pentru Bursa din Milano.

Tranzacție: Tracknamic Oradea, furnizor de servicii de management si monitorizare prin GPS a flotelor de vehicule recent lansat pe piață, atrage un investitor danez CITEȘTE ȘI Tranzacție: Tracknamic Oradea, furnizor de servicii de management si monitorizare prin GPS a flotelor de vehicule recent lansat pe piață, atrage un investitor danez

Potrivit sursei citate, oferta include și un mecanism legat de evoluția profitului EBITDA în 2018 și 2019 prin care PLC va face plăți vânzătorului, plata de către PLC a unui împrumut al acționarilor de cel mult 3,62 milioane euro în 2018-2019, în funcție de îndeplinirea obiectivelor din planul de afaceri, precum și posibilitatea ca, în interval de un an de la data plății ultimei tranșe de preț, PLC să-și exercite o opțiune call (iar actualii acționari ai Monsson una put) prin care italienii să preia și restul de 49% din capitalul Monsson Operation.

În 2016, Monsson Group a vândut compania românească Emon Electric sud-africanilor de la Encomm justificând decizia prin faptul că Emon a fost un proiect interesant, dar piața din România este "oarecum în stagnare" și se dorește ca resursele să fie concentrate în țări "care au perspective mai mari de dezvoltare și sunt stabile din punct de vedere legislativ". Emon Electric a fost înființată în 1998 și a construit primele echipamente de telefonie mobilă GSM din România, lucrând și pe piața infrastructurii de energie.

Cu un an înainte, Monsson anunțase că începe să demonteze turbinele parcului eolian Târgușor din Dobrogea, de 27 MW, din cauza faptului că proiectul, nepus în funcțiune, devenise nerentabil în urma reducerii masive a subvențiilor pe bază de certificate verzi pentru energia regenerabilă.   

viewscnt
Afla mai multe despre
monsson
monsson group
monsson operation
emanuel muntmark
plc group
parcuri eoliene
turbine eoliene
certificate verzi
subventii energie regenerabila
mentenanta parcuri eoliene