Firma Infinite Gas Development SRL, noul proprietar al istoricei termocentrale Borzești, cumpărată anul trecut de la fostul gigant de stat falimentar Termoelectrica, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, a fost preluată de RNV Infrastructure SRL, parte a grupului de firme cu profil energetic Renovatio, unul dintre cei mai mari furnizori și traderi independenți de electricitate din România, activ și în producția de energie regenerabilă, precum și în industria e-mobility.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, RNV Infrastructure a preluat 74% din capitalul Infinite Gas Development, printr-o majorare de capital, și i-a schimbat denumirea în Electrocentrale Borzești SRL. Fondatorii Bogdan Marinescu și Ion Berciu și-au păstrat câte 10% din firmă, iar în rândul asociaților au mai intrat Mihai Gabriel Dragomir (5%) și Ioana Ioan (1%).
La rândul său, RNV Infrastructure este controlată în proporție de 50,1% de entitatea juridică Onon Holding GmbH, înregistrată în Germania. Al doilea asociat al RNV Infrastructure ca pondere a deținerii este Aurel Arion, CEO-ul Renovatio Trading și Renovatio Asset Management (13,31%), care în unele documente oficiale apare și ca reprezentant legal al Onon Holding GmbH.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România, printre cele 19 state care vor putea trimite turiști în Grecia din 15 iunieCeilalți asociați ai RNV Infrastructure sunt Eduard Ciucu, asociat și administrator la mai multe firme din grupul Renovatio (9,98%), Gheorghe Doru Voicu, asociat la Renovatio Mobility (9,98%), Alexandru Ioan Teodorescu, director executiv al grupului Renovatio, care este totodată administrator al RNV Infrastructure (6,65%), precum și fondatorii Electrocentrale Borzești, Bogdan Marinescu și Ion Berciu, cu câte 4,99%.
Onon Holding GmbH deține și 40% din capitalul firmei Infinite Chain Power SRL, controlată în prezent de Renovatio, cu 60% din părțile sociale și la care Marinescu și Berciu au deținut anterior câte 30%.
Principala companie din grupul Renovatio, înființat în 2005 și controlat printr-o entitate înregistrată în Cipru, este Renovatio Trading SRL, unul dintre cei mai mari furnizori și traderi locali independenți de electricitate, cu cotă de piață de 2,2% în februarie, potrivit ANRE. Cele mai recente date disponibile arată că, în 2018, Renovatio Trading a înregistrat un rulaj de peste 320 milioane lei și un profit net de aproape 22 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Pe fondul pandemiei, NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, amână deschiderea noului mall din Târgu Mureș și oprește proiectele de construcții noi până când va exista "mai multă claritate"Renovatio a fost unul dintre pionierii producției de energie regenerabilă din România, dezvoltând proiecte eoliene de peste 1.000 MW și solare de peste 100 MW, precum și ai industriei de e-mobility, înființând prima rețea locală de stații de încărcare a vehiculelor electrice. Compania a preluat recent sediul UPC România din nordul Capitalei, după preluarea acesteia de către Vodafone.
După cum a relatat Profit.ro, fosta Infinite Gas Development, actualmente Electrocentrale Borzești, face primii pași spre retehnologizarea termocentralei omonime, după ce i-a cumpărat activele cu circa 30 milioane lei de la fostul gigant de stat falimentar Termoelectrica.
Firma așteaptă de la APM autorizație integrată de mediu pentru desfășurarea activității industriale energetice "Arderea combustibililor în instalații cu o putere termică nominală totală egală sau mai mare de 50 MW" pe amplasamentul CET Borzești, situat în municipiul Onești, strada Fântânele nr. 16, județul Bacău. Infinite Gas Development are deja licență provizorie ANRE pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice, în urma preluării prin transfer a licenței corespunzătoare a Termoelectrica.
"Intenționăm să retehnologizăm grupul TA7 de la Borzești pentru a relansa producția de energie. Cu ce echipamente sunt în prezent acolo nu se poate continua. Va mai dura, dar suntem optimiști. În prezent, suntem în etapa estimării costurilor investiționale, analizăm împreună cu proiectantul de ce utilaje și echipamente este nevoie pentru retehnologizare", declarau în februarie, pentru Profit.ro, reprezentanții fostei Infinite Gas Development SRL.