Tranzacție - O companie norvegiană de energie regenerabilă, având în spate petrolierul de stat Equinor și giganții JP Morgan, Citibank, Raiffeisen Bank International, preia proiecte românești de parcuri fotovoltaice

Tranzacție - O companie norvegiană de energie regenerabilă, având în spate petrolierul de stat Equinor și giganții JP Morgan, Citibank, Raiffeisen Bank International, preia proiecte românești de parcuri fotovoltaice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 sep 2023

Compania norvegiană specializată în energie regenerabilă Scatec, listată la Bursa din Oslo și la care cel mai mare acționar este gigantul de stat Equinor (fostul Statoil), se află în curs de preluare a mai multor firme dezvoltatoare de proiecte de parcuri fotovoltaice, deținute în România de olandezii de la Emsolt Investment, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Urmărește-ne și pe Google News

Tranzacțiile sunt efectuate de către Scatec prin intermediul unui vehicul juridic înregistrat chiar în Olanda, Scatec România BV. Acesta este administrat de către actualul country manager pe Brazilia al Scatec, fost vicepreședinte de dezvoltare, Axel Holmberg.

CEO-ul Telekom Mobile România spune că nu sunt discuții pentru vânzare cu Vodafone România. Variantă vehiculată pe piața din afara țării: Vodafone România ar putea fi vândut către e& CITEȘTE ȘI CEO-ul Telekom Mobile România spune că nu sunt discuții pentru vânzare cu Vodafone România. Variantă vehiculată pe piața din afara țării: Vodafone România ar putea fi vândut către e&

Înțelegerile prevăd că cei de la Emsolt Investment vor continua să se ocupe de dezvoltarea proiectelor fotovoltaice românești ale firmelor locale pe care olandezii le cedează norvegienilor.

Emsolt Investment are în România 7 proiecte de parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de 460 MW, localizate în județele Dolj, Gorj și Olt.

Ministerul Apărării: Elemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri CITEȘTE ȘI Ministerul Apărării: Elemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri

Cel mai mare acționar al Scatec, un business cu rulaj anual de peste 590 milioane euro și profit operațional EBITDA de circa 250 milioane euro în 2022, este Equinor, gigantul petrolier și energetic de stat al Norvegiei, cu peste 16% din acțiuni. Al doilea ca mărime, cu 8,89% din capital, este Scatec Innovation AS, societatea fondatorului afacerii, Alf Bjorseth, înființată în 1987.

Printre acționarii semnificativi ai Scatec se numără și giganți financiari multinaționali, precum JP Morgan, Citibank, State Street, Raiffeisen Bank International.

VIDEO Coca-Cola a lansat o băutură răcoritoare a cărei aromă a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI VIDEO Coca-Cola a lansat o băutură răcoritoare a cărei aromă a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale

Scatec este specializată în dezvoltarea, construirea, deținerea și operarea de active de producție de energie regenerabilă pe piețe emergente, în special parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni.

La jumătatea anului în curs, Scatec opera centrale de producție de energie de peste 3.100 MW, în Filipine, Laos, Africa de Sud, Egipt, Ucraina, Uganda, Malaezia, Brazilia, Argentina, Honduras, Iordania, Mozambic, Vietnam, Cehia și Rwanda.

Portofoliul total de proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare al companiei însuma, la aceeași dată, o putere de peste 12.000 MW, din care circa 1.300 MW deja în construcție.

viewscnt
Afla mai multe despre
equinor statoil
parcuri fotovoltaice romania
investitii productie energie regenerabila