Confuzie: Ministerul Energiei din România susține că ministrul de resort de peste Prut ar fi vorbit despre ″intenții″ ale Rusiei ″de a ataca sau îngreuna implicarea statului″

Confuzie: Ministerul Energiei din România susține că ministrul de resort de peste Prut ar fi vorbit despre ″intenții″ ale Rusiei ″de a ataca sau îngreuna implicarea statului″

Sursă foto: Ministerul Energiei din Republica Moldova

scris 13 sep 2023

Într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Energiei din România se afirmă că ministrul de resort din Republica Moldova, Victor Parlicov, i-ar fi transmis omologului său român, Sebastian Burduja, că ″există intenții ca Federația Rusă să atace sau să îngreuneze implicarea statului în gestionarea activităților, făcându-se referire la încălcarea dreptului de investitor″. UPDATE Comunicatul a fost scos de pe site-ul ministerului.

Însă în comunicatul referitor la aceeași întrevedere transmis de Ministerul Energiei de la Chișinău nu apare o astfel de afirmație a ministrului Parlicov.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministerul Apărării: Elemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri CITEȘTE ȘI Ministerul Apărării: Elemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri

Cei doi s-au întâlnit luni la București.

În cadrul întrevederii, ministrul Energiei din Republica Moldova a informat ministrul român cu privire la îndeplinirea și finalizarea cerințelor de unbundling, context în care a fost modificat cadrul legislativ din Republica Moldova în vederea asigurării securității energetice a țării, precum și alinierea la cadrul normativ european. Totodată, ministrul Parlicov a menționat faptul că există intenții ca Federația Rusă să atace sau să îngreuneze implicarea statului în gestionarea activităților, făcându-se referire la încălcarea dreptului de investitor″, se arată în comunicatul Ministerului Energiei din România.

VIDEO Ciolacu, iritat de întrebările privind resturile de drone căzute în România: Haideți să liniștim populația, că o luăm razna cu toții! Nu ne-a atacat nimeni și nu ne atacă nimeni! CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu, iritat de întrebările privind resturile de drone căzute în România: Haideți să liniștim populația, că o luăm razna cu toții! Nu ne-a atacat nimeni și nu ne atacă nimeni!

Exprimarea sugerează o eventuală intenție a Rusiei de a contesta în justiție sau la o curte internațională de arbitraj recenta preluare de către subsidiara Vestmoldtransgaz a Transgaz a gestiunii și operării întregului sistem de transport de gaze din Republica Moldova. Anterior, operator fusese o companie controlată de gigantul rus de stat Gazprom.

Ministrul român al Energiei i-a adus la cunoștință omologului său de faptul că a fost informat de situația actuală din Republica Moldova (inclusiv cu privire la procesul ce vizează unbundling-ul) atât de către domnul Ion Sterian, directorul general Transgaz, cât și de către domnul Vasile Iuga″, se mai menționează în comunicat.

VIDEO Ce i-a dat Putin să mănânce oaspetelui său Kim: salată de rață, smochine și nectarine, urmate de găluște din crab de Kamceatka, apoi de o supă de pește de Amur alb și un sorbet din cătină de mare CITEȘTE ȘI VIDEO Ce i-a dat Putin să mănânce oaspetelui său Kim: salată de rață, smochine și nectarine, urmate de găluște din crab de Kamceatka, apoi de o supă de pește de Amur alb și un sorbet din cătină de mare

Vasile Iuga, fost Country Managing Partner al PwC pentru România și membru al Consiliului Director al PwC pentru Europa Centrală și de Est, este coleg în Consiliul de Administrație al Alro Slatina cu Marinel Burduja, tatăl ministrului Sebastian Burduja. Iuga, care în trecut s-a ocupat și de Strategia energetică a României, este și membru al Comitetului de Audit al Băncii Europene de Investiții, iar vara aceasta a fost numit membru în Consiliul de Administrație al instituției de credit de peste Prut Moldinconbank, controlată de holdingul bulgar Doverie-Invest.

Ulterior, Ministerul Energiei a precizat că ″Vasile Iuga a fost selectat de către Vestmoldtransgaz, după legislația din Republica Moldova, ca auditor″.

În schimb, în comunicatul Ministerul Energiei de la Chișinău, singurul aspect negativ menționat cu privire la Rusia este referitor la ″eventuale riscuri urmare a transmiterii către Moldovagaz și Gazprom a rezultatelor auditului pretinsei datorii și propunerilor Chișinăului de soluționare a acesteia″.

TABEL Noi scumpiri. Benzina a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, iar motorina la maximul ultimelor 7 luni CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri. Benzina a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, iar motorina la maximul ultimelor 7 luni

Profit.ro a contactat Ministerul Energiei din Republica Moldova pentru clarificări.

Compania românească de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor din România, a preluat recent operarea întregului sistem omolog vecin din Republica Moldova, prin sucursala sa de peste Prut, de la Moldovatransgaz, companie controlată indirect de gigantul rus de stat Gazprom.

Dacia Spring și Tesla Model Y au urcat cota de piață a mașinilor electrice din România la peste 10% CITEȘTE ȘI Dacia Spring și Tesla Model Y au urcat cota de piață a mașinilor electrice din România la peste 10%

În plus, Guvernul de la Chișinău nu recunoaște decât o sumă infimă, de 8,6 milioane dolari, din datoria totală pretinsă de Gazprom pentru livrări de gaz din trecut, de peste 700 milioane dolari.

Transgaz, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL (VMTG), compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău și care este certificată pe modelul separării proprietății (OU), a semnat contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz, începând cu data de 19 septembrie 2023.

ANPC explică: Când aveti dreptul să primiți compensații pentru curse avion. Condiții de îndeplinit CITEȘTE ȘI ANPC explică: Când aveti dreptul să primiți compensații pentru curse avion. Condiții de îndeplinit

Demersul VMTG a venit în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz SRL a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european, a transmis Transgaz pe 4 septembrie.

Pe de altă parte, pe 5 septembrie, Moldovatransgaz a transmis că a semnat cu Vestmoldtrangaz contractul de locațiune a rețelei de transport gaze naturale, conformându-se Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 80 din 04.09.23 și termenului limită (04.09.23) stipulat în Hotărârea ANRE nr. 434 din 07.07.23 „Cu privire la desemnarea provizorie a „Vestmoldtransgaz” SRL în calitate de operator al sistemului de transport (OST) al gazelor naturale”.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Simona Halep, suspendată patru ani în procesul de dopaj. Primul interviu după ce a fost suspendată pentru dopaj- VIDEO CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Simona Halep, suspendată patru ani în procesul de dopaj. Primul interviu după ce a fost suspendată pentru dopaj- VIDEO

Acest lucru a fost posibil datorită multiplelor ședințe de lucru organizate cu reprezentanții companiilor, acționarilor acestora și instituțiilor de stat. În acest context, începând cu 19 septembrie 2023, „Vestmoldtransgaz” SRL va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de 5 ani. Totodată, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către „Moldovatransgaz” SRL fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale.

Menționăm că o dată cu semnarea acestui contract „Moldovatransgaz” SRL a asigurat implementarea procesului de separare prin care a îndeplinit cerințele actelor legislative și normative în vigoare. În conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 80 „Moldovatransgaz” SRL va continua operarea tehnică a segmentului transnistrean în baza acordurilor de operare aplicabile. La moment părțile „Vestmoldtransgaz” SRL și „Moldovatransgaz” SRL se află la etapa de negocieri a contractului de mentenanță a rețelelor de transport gaze date în locațiune″, a afirmat Moldovatransgaz.

Prețurile de consum din SUA au crescut cel mai mult în ultimele 14 luni CITEȘTE ȘI Prețurile de consum din SUA au crescut cel mai mult în ultimele 14 luni

De altfel, într-un interviu acordat Agerpres, chiar Victor Parlicov a declarat că preluarea operării sistemului de către Vestmoldtransgaz s-a făcut cu acordul tuturor părților implicate.

″În primul rând, este vorba despre un proces care a demarat încă din 2012 și atunci ne-am asumat ca țară, Republica Moldova, în cadrul tratatului Comunității Energetice, să implementăm această separare, unbundling, până acum fiind blocați și de Gazprom, în mare parte. Practic, ei erau cei care au sabotat procesul. Nu se găseau soluții. Anul trecut s-a modificat legea, inclusiv pentru a da o soluție, chiar dacă Gazprom încearcă să se opună. Anul acesta, în septembrie, procesul trebuia finalizat. Ceea ce mă bucură foarte mult este că am reușit să finalizăm acest proces. Bun, nu e finalizat încă de iure, dar cea mai mare parte, cel mai esențial lucru deja s-a produs și s-a produs prin acordul benevol al ambelor părți - exista riscul, exista posibilitatea, ca părțile să nu ajungă la un acord și această preluare a operării sistemului de transport din Republica Moldova să se întâmple printr-o decizie a reglementatorului - printr-o decizie, spunem bazată pe lege aici, adică printr-o decizie impusă de fapt administrativ de către statul Republica Moldova.

Am reușit să găsim formula cum s-o realizăm cu acordul ambelor părți și a fost semnat acest contract de către Moldovatransgaz și de către Vestmoldtransgaz, Moldovatransgaz fiind o subsidiară a Moldovagaz, care la rândul său este o companie fiică practic a Gazprom, iar Vestmoldtransgaz este o companie fiică a Transgaz din România. Astfel, începând cu această lună, după finalizarea procedurilor, după finalizarea părții formale, Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz, va prelua în operare întreg sistemul de transport gaze din Republica Moldova. Astfel, marcăm o nouă etapă: finalizăm transpunerea și implementarea Pachetului 3 pe dimensiunea de gaze și putem să mergem în continuare înspre o piață liberă, cu mai mulți furnizori care să nu fie stingheriți, să nu fie obstrucționați de cineva, să nu aibă riscul de a fi cumva obstrucționată intrarea lor în piață de terțe părți.

Deci, momentan am avut ca scop să finalizăm procesul și am găsit această soluție. Desigur că sunt pe masă mai multe opțiuni în continuare. Oricum, e vorba de un contract nu pe termen scurt, e un contract pe cinci ani. Avem timp la dispoziție. Urmează ca și Transgaz-ul românesc să învețe și să înțeleagă mai bine cum și în ce condiții funcționează sistemul la noi. Și avem și noi timp, în Republica Moldova, să înțelegem mai bine cum va opera, cum se vor schimba condițiile de operare pe piață, dacă vrem să continuăm cu procesul acesta de operare de către un terț pe activele Gazprom sau putem să mergem pe formule mai dure de separare, adică impunerea de fapt Gazprom să vândă rețelele de transport″, a spus ministrul Energiei de la Chișinău.

Comunicatul Ministerului Energiei din România

Comunicatul Ministerului Energiei din România

Comunicatul Ministerului Energiei din Republica Moldova

Comunicatul Ministerului Energiei din Republica Moldova

viewscnt
Afla mai multe despre
romania republica moldova energie
republica moldova rusia gazprom gaze naturale