GRAFICE România, una dintre cele mai scumpe piețe ale energiei din Europa în iulie, după ce în iunie fusese una dintre cele mai ieftine

GRAFICE România, una dintre cele mai scumpe piețe ale energiei din Europa în iulie, după ce în iunie fusese una dintre cele mai ieftine
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 sep 2023

România a avut în luna iulie unul dintre cele mai ridicate prețuri medii zilnice spot la energie electrică din Europa, cu aproape 20 de euro/MWh peste cel din Germania, cea mai importantă piață europeană, după ce cu numai o lună în urmă fusese una dintre cele mai ieftine piețe de pe Bâtrânul Continent, relevă datele analizate de Profit.ro.

În iulie, doar 3 state din Europa - Polonia (115,6 euro/MWh), Italia (110,61 euro/MWh) și Serbia (99,94 euro/MWh) - au înregistrat prețuri medii zilnice superioare României (96,84 euro/MWh) la energia tranzacționată pentru ziua următoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Situația este total opusă celei din iunie, când prețul pe piața PZU operată de OPCOM a fost cel mai mic din Europa, cu excepția statelor scandinave și Marii Britanii.

FOTO E.ON România continuă testele cu hidrogen pe aragazele și centralele cu gaz ale populației CITEȘTE ȘI FOTO E.ON România continuă testele cu hidrogen pe aragazele și centralele cu gaz ale populației

În iunie, prețul mediu zilnic de pe OPCOM a fost de 85 euro/MWh, situându-se cu aproape 10 euro/MWh sub cel din Germania.

Dacă prețul redus din iunie a avut la bază surplusul de energie hidro, și cel ridicat din iulie a fost influențat de evoluția aceluiași factor.

“În iulie, comparativ cu luna precedentă, producția hidro din România a scăzut considerabil, în timp ce consumul a crescut. Această evoluție a eliminat excedentul de producție din România, ducând la restabilirea fluxului de transport al energiei nord-sud. Această direcție a fluxului a fost facilitată de cererea de import din Grecia și Macedonia de Nord prin Bulgaria, care a crescut fluxul de energie între România și Bulgaria. În consecință, exportul net substanțial din România către Ungaria observat în luna precedentă (în medie 465 MW/oră) s-a transformat într-un import net: o medie de 264 MW/oră.

OMV Petrom, cel mai mare furnizor de benzină al Kiev-ului. Peste o pătrime din importurile efectuate în august de Ucraina au provenit de la Petrobrazi CITEȘTE ȘI OMV Petrom, cel mai mare furnizor de benzină al Kiev-ului. Peste o pătrime din importurile efectuate în august de Ucraina au provenit de la Petrobrazi

Doar în câteva zile de la începutul luni (8-9 iulie) cu o producție excepțional de mare energie eoliană (în România -n.r.), situația a fost opusă”, susține reglementatorul pieței de energie maghiare, MEKH.

Evoluția prețului de pe piața autohtonă a fost influențată și de creșterea cererii, atât naționale, cât și regionale, comparativ cu cea din luna precedentă.

CONFIRMARE Druid se extinde către piața din SUA, atrăgând 30 milioane dolari CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Druid se extinde către piața din SUA, atrăgând 30 milioane dolari

În plus, pe celelalte piețe europene cererea s-a redus într-un ritm mai accelerat față de cea din iulie 2022. Astfel, dacă cererea de energie electrică a primelor 5 economii europene (Germania, Franța, Spania, Italia și Marea Britanie) s-a redus în medie cu 7,5% comparativ cu cea din iulie 2022, în Europa Centrală, reducerea a fost de 5,4%. Situația a fost una opusă în iunie.

În România, consumul a scăzut cu 5%, în timp ce în Ungaria a coborât cu 5,7%. Scăderi mai accentuate au înregistrat Austria (8,5%) și Slovacia (7,6%). 

Scăderile mai accelerate ale cererii din restul statelor europene au redus presiunea pe prețurile spot din respectivele regiuni, în comparație cu România.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
pzu
românia
ungaria
europa
germania
producție
energie
solară
eoliană
hidro
termo
nucleară