Tranzacție: Campionii suedezi ai eolienelor onshore din Europa, care pregătesc listarea pe Nasdaq, resuscită proiecte dobrogene de peste 400 MW vechi de 10 ani

Tranzacție: Campionii suedezi ai eolienelor onshore din Europa, care pregătesc listarea pe Nasdaq, resuscită proiecte dobrogene de peste 400 MW vechi de 10 ani
scris 9 iun 2021

Compania suedeză OX2 AB, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene onshore din Europa, care și-a anunțat foarte recent intenția de a se lista pe o platformă a Bursei Nasdaq, are în plan resuscitarea unor proiecte de construcție de unități de producție de energie din vânt în Dobrogea cu putere instalată de peste 400 MW vechi de 10 ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, cei de la OX2, controlați majoritar de grupul Peas Industries, fondat de antreprenorii suedezi Johan Ihrfelt și Thomas von Otter, au preluat 4 firme românești care au ca obiect de activitate producția de energie, înființate în 2010 și 2011.

Urmărește-ne și pe Google News
Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Entitatea care a vândut cele 4 societăți românești este fondul de investiții luxemburghez aflat în lichidare Nereo Greencapital, administrat de compania de asset-management NRG Partners, înregistrată tot în Luxemburg, specializată în investiții în energie regenerabilă și gestionată de manageri în majoritate spanioli.

Emisiune de obligațiuni de până la 7,8 milioane lei, pregătită pentru centrul comercial Mercur Center din Craiova CITEȘTE ȘI Emisiune de obligațiuni de până la 7,8 milioane lei, pregătită pentru centrul comercial Mercur Center din Craiova

Cele 4 firme au demarat în 2011 demersurile de întocmire a documentațiilor legale necesare pentru obținerea autorizațiilor de construire a 4 parcuri eoliene în Dobrogea, în județul Constanța, cu putere instalată totală de 402 MW, respectiv centralele eoliene South Wind Cherchezu, South Wind Cherchezu 2, South Wind Dumbrăveni și South Wind Viroaga.

În 2014, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis autorizații de înființare pentru cele 4 proiecte, însă acestea nu au mai fost implementate, din cauza modificărilor legislative semnificative defavorabile investitorilor suferite de schemei de subvenționare românești prin certificate verzi a producției de energie regenerabilă, astfel că autorizațiile au expirat în 2016.

FOTO Avertisment pentru mesajele și comentariile primite pe Instagram CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment pentru mesajele și comentariile primite pe Instagram

Compania suedeză OX2, care a preluat acum cele 4 firme românești, a terminat anul trecut cu un rulaj de circa 520 milioane euro și un profit operațional EBITDA de peste 41 milioane euro.

"OX2 are operațiuni în Suedia, Finlanda, Polonia, Franța, Lituania, Norvegia, Spania, Italia și România, avându-și sediul central la Stockholm. Compania obține acces la terenurile necesare dezvoltărilor, construiește la cheie parcuri eoliene și solare și continuă proiectele inițiate de alți dezvoltatori. Compania nu deține active producătoare de energie, ci vinde proiectele finalizate către investitori industriali și financiari, precum și către producători de energie. La 31 martie 2021, OX2 avea un portofoliu de proiecte de circa 17 GW, constând în parcuri eoliene onshore și offshore, precum și centrale solare. În plus, compania oferă servicii de management tehnic și comercial pentru proiectele pe care le-a dezvoltat și vândut, precum și pentru proiecte dezvoltate de terți", se arată în anunțul OX2 de luna aceasta privind intenția de listare la Bursă.

OX2 vrea să se listeze pe platforma First North Premier Growth a Nasdaq, compania țintind prin IPO o valoare estimată de circa 330 milioane euro.

Continuă să vină gunoaie spre România din țări UE. Un nou container, acum cu deșeuri din Belgia, descoperit în Portul Constanța CITEȘTE ȘI Continuă să vină gunoaie spre România din țări UE. Un nou container, acum cu deșeuri din Belgia, descoperit în Portul Constanța

Și alte companii au în vedere proiecte de unități noi de producție de energie regenerabilă în Dobrogea, după cum a relatat Profit.ro aici sau aici.

Pe de altă parte, Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, încearcă să se pregătească pentru "asaltul" a mii de noi megawați instalați în parcuri eoliene ce urmează a fi construite în zona de sud-est a României, oricum supraaglomerată cu unități de producție de electricitate existente, în special pe bază de vânt, pe lângă centrala nucleară Cernavodă. Acest lucru constituie deja de ceva timp o vulnerabilitate a sistemului, atât din cauza intermitenței generării centralelor eoliene, cât și a faptului că alte regiuni ale țării sunt deficitare din punct de vedere al producției în raport cu consumul, România fiind profund dezechilibrată din acest punct de vedere.

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) al României prevede instalarea până în 2025 de capacități de producție noi de 1.581 MW în eolian și de 2.031 MW în fotovoltaic.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii noi energie regenerabila
proiecte regenerabile dobrogea
eoliene dobrogea
pnrr energie regenerabila
subventii energie regenerabila