Profitul net al Transgaz s-a majorat cu 18% în primul semestru al acestui an, ajungând la 231,1 milioane lei, reducerea veniturilor din transportul internațional în urma suspendării tranzitului gazului rusesc pe Coridorul Transbalcanic cu 111 milioane lei fiind compensată de o majorare a veniturilor obținute din rezervarea de capacitate, în special la importuri în punctele de interconectare, cu 155 milioane lei. Totodată, cheltuielile de exploatare au scăzut cu 8% sau 43 milioane de lei.
Transgaz a reușit astfel să-și majoreze profitul net în pofida scăderii cifrei de afaceri cu 10% și a cantităților de gaz transportate pe plan intern cu 5%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă nu numai că volumul importurilor a fost mai mare, ci și prima de licitație obținută de Transgaz a fost una mult superioară.
Cu toate acestea, având semnat cu Gazprom un contract de tip “ship or pay” pe firul trei al conductei Isaccea-Negru Vodă până în 2022, Transgaz a raportat venituri de 59 milioane de lei din activitatea de transport internațional, în scădere cu circa două treimi față de cele din perioada similară a anului trecut (de 170 milioane lei).
CITEȘTE ȘI UE are în vedere vaccinarea împotriva Covid-19 a cel puțin 40% din populațieÎn prima parte a acestui an, companiile din România au importat gaz rusesc din Ucraina pe firul 1 al conductei Isaccea-Negru Vodă și nu prin punctele tradiționale de import de la Medieșul Aurit și Isaccea, Transgaz neavând semnat un acord de interconectare cu operatorul de sistem ucrainean.
Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie, tarifele de rezervare de pe firul 1 al conductei Isaccea-Negru Vodă nu au mai intrat la categoria venituri din transport internațional, ci la venituri din transport intern, ceea ce explică reducerea primelor și majorarea celor din urmă. Lucru arătat și de Transgaz, care precizează “veniturile din transportul internațional al gazelor naturale mai mici cu 111,2 milioane lei din cauza încetării contractului de transport cu Gazprom Export Ltd pentru conducta Isaccea 2-Negru Voda 2 și a reglementării venitului din transport pe conducta Isaccea 1–Negru Voda 1 în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin Ordinul ANRE nr.41/2019 ca urmare a conectării acestei conducte cu SNT începând din 01 octombrie 2019”.
De asemenea, România a mai importat gaz rusesc și din Ungaria, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.
Astfel, veniturile obținute din rezervarea de capacitate au fost mai mari cu 155 milioane lei atât ca urmare a capacității rezervate mai mare cu 9,25 TWh (cu influență pozitivă de 20,1 milioane lei, cât mai ales ca urmare a tarifului de rezervare a capacității mai mare cu 0,67 lei/MWh, cu influență pozitivă de 135 milioane lei, “creștere determinată în principal de facturarea veniturilor din prima de licitație, ca urmare a licitațiilor de rezervare de capacitate desfășurate pe punctele de interconectare”.
În ceea ce privește cheltuielile, se remarcă o dublare a nivelului cheltuielilor cu investițiile față de perioada similară a anului trecut, de la 372,6 milioane de lei la 753,9 milioane lei. Lucrările la gazoductele BRUA și Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi o explicație a nivelului ridicat al acestora.
Drept urmare, s-a înregistrat și o scădere a disponibilităților finaciare cu 503 milioane lei comparativ cu 30 iunie 2019.
Fluxul de numerar a fost afectat negativ de scăderea fluxului de numerar generat din exploatare care a ajuns la 271,6 milioane lei, cu 150 milioane lei mai mic decât în primele 6 luni ale anului 2019.
Totdată fluxul de numerar din activitatea de investiții este unul negativ, de - 484,6 milioane lei, un nivel dublu față de cel din primele 6 luni ale anului 2019.
La data de 30 iunie 2020, soldul disponibilităților în conturi bancare ale Transgaz era de 375 milioane lei, din care 15% reprezentau disponibilități denominate în valută, majoritatea în euro.