Cotațiile petrolului se tranzacționează la maximul ultimelor 5 luni, în contextul în care producția din Golful Mexic a fost redusă în așteptarea uraganului Laura, iar stocurile de țiței ale SUA au scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv.
Autoritățile americane estimează că peste 84% din producția de petrol din Golful Mexic a fost oprită, echivalentul a 1,56 milioane de barili pe zi. Reducerea producției offshore din Golful Mexic este, astfel, aproape de nivelul de 90% atins în urmă cu 15 ani din cauza uraganului Katrina.
Menținerea nivelului actual al cotațiilor "poate depinde de pagubele produse și timpul necesar pentru repunerea în funcțiune a facilităților", consideră Craig Erlam, analist la Oanda, citat de MarketWatch.
CITEȘTE ȘI RWEA solicită un cadru de reglementare favorabil producției de energie eoliană offshore"Nu asistăm la o creștere așa mare a prețurilor cum am fi putut vedea în alte condiții, dar piața nici nu se confruntă chiar cu un deficit de ofertă", adaugă analistul.
Prețurile sunt susținute și de faptul că Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (AIE) a raportat miercuri un declin săptămânal de 4,7 milioane de barili al stocurilor de petrol din SUA, aceasta fiind a cincea săptămână de scăderi.
Avansul cotaților, susținut de evenimentele cu impact asupra ofertei, este totuși limitat de riscurile care vizează cererea, în condițiile evoluției îngrijorătoare a cazurilor de Covid-19.
"Traderii sunt preocupați de uragan astăzi. După ce pericolul trece, aspectele legate de cerere vor reveni în atenție", afirmă Tamas Varga de la firma de brokeraj PVM.
Petrolul Brent se tranzacționează în jurul prețului de 46,5 de dolari/baril, iar WTI, la circa 43,5 dolari pe baril.