RADET și ELCEN vor fi transferate la o companie municipală

RADET și ELCEN vor fi transferate la o companie municipală
scris 17 mai 2018

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) și Societatea Comercială Electrocentrale București (ELCEN) vor fi transferate la Compania Municipală Energetică SA, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Planul inițial al municipalității era transformarea RADET în societate pe acțiuni sub denumirea RADET SA, achiziționarea pachetului de acțiuni ELCEN de la Ministerul Energiei și fuziunea prin absorbție a ELCEN de către RADET.

Proiectul a fost adoptat cu 32 de voturi "pentru" și 7 abțineri, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit hotărârii, administratorul judiciar al RADET, RomInsolv SPRL, a solicitat acordul de principiu al consilierilor generali pentru transferul RADET către Compania Municipală Energetică SA. La rândul său, ELCEN a solicitat același lucru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Primăria Capitalei spune că planul de reorganiare a RADET trebuie modificat pentru a „asigura un vot pozitiv din partea creditorului majoritar ELCEN”.

Astfel, planul de reorganizare prevede, în mare, transferul tuturor activităților desfășurate de RADET, toate activele, inclusiv softurile, brevetele, stocurile, bazele de date, proiectele tehnice, contractele cu furnizorii și cele cu clienții, inclusiv cu salariații. De asemenea, vor fi transmise și creanțele și debitele din timpul procedurii împreună cu încasările și plățile curente, cu excepția creanțelor bugetare curente.

Municipalitatea explică urgența proiectului prin starea avansată a procedurii de insolvență.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

„Urgența rezidă din stadiul avansat al procedurii insolvenței, în cadrul căreia votul creditorilor asupra planului de reorganizare depus a fost suspendat de ELCEN la cererea comitetului său creditor, sens în care, având în vedere considerentele generale expuse, cele două entități trebuie să prezinte planuri de reorganizare compatibile și coordonate în cele două proceduri de insolvență RADET-ELCEN”, se arată în hotărâre.

Potrivit municipalității, ELCEN trebuie să prezinte un plan de reorganizare până în 22 mai, termenul maxim acordat de judecătorul sindic, în caz contrar ELCEN va intra în faliment.

Consilierii generali și-au dat acordul de principiu în ședința din 17 ianuarie pentru un set de acțiuni consecutive ce vor fi incluse de către administratorul special în planul de reorganizare al RADET, printre care transformarea regiei în societate pe acțiuni, fuziunea prin absorbție a ELCEN și acoperirea de către noua societate a cât mai multe dintre datoriile debitorului.

Potrivit hotărârii, administratorul judiciar al RADET, RomInsolv SPRL, a solicitat aprobarea de către CGMB a setului de acțiuni ce urmează să fie incluse în planul de organizare al Regiei, respectiv transformarea regiei în societate pe acțiuni sub denumirea RADET SA, fuziunea prin absorbție a ELCEN, acoperirea de către noua societate a cât mai mult din datoriile debitorului, atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, distribuție și furnizare și închiderea procedurii de reorganizare judiciară în maximum șase luni de la fuziune prin încheierea de acorduri cu toți creditorii.

EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica

În ședința din 30 iunie 2017, CGMB și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea de către Primăria Capitalei a pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei și de Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA la producătorul și furnizorul de energie termică Electrocentrale București SA. Firea spunea atunci că municipalitatea ar urma să plătească aproximativ 155 de milioane de euro.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, anunța încă din 30 martie anul trecut că Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) și Societatea Comercială Electrocentrale (ELCEN) vor fuziona, subliniind că acest lucru trebuie să se facă înainte de începerea iernii. Tot atunci, primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara că, după ce ministerele Justiției și Finanțelor Publice își vor da avizele, se așteaptă o hotărâre de guvern prin care ELCEN să fie dat în administrare municipalității.

Prin fuzionarea RADET cu ELCEN, prin absorbție, datoriile reciproce se vor șterge.

Compania ELCEN - controlată de Ministerul Energiei - produce și distribuie energie termică și energie electrică, fiind cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București.

Elcen a intrat în insolvență în 2016, decizie luată de autorități pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre companie și RADET, dar și pe care acestea le au către terți.

RADET București se află în insolvență tot din 2016. Regia administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deținând 43 la sută din piațǎ. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând 8.200 de blocuri de locuințe și aproximativ 300 de imobile, în care trăiesc 1,21 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.100 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

RADET asigură 72 la sută din necesarul de energie termică al Capitalei. Din totalul energiei furizate de Regie, consumul populației reprezintă aproximativ 90 la sută.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen