Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a început demersurile de contractare a materialelor, componentelor și lucrărilor necesare construirii conductei de alimentare a noii centrale de producție de energie pe gaze de 1.700 MW de la Mintia, ridicată de Mass Global Energy Rom a antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh, care ar urma să fie pusă în funcțiune în 2026.
Centrala va fi cel mai mare obiectiv industrial și cel mai mare consumator de gaze naturale din România, cu un consum anual de 2,5 miliarde metri cubi.
Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI
CITEȘTE ȘI Capitala a concentrat aproape 28% din activitatea de comerț exterior a RomânieiTransgaz a demarat licitațiile de contractare pentru conductă imediat după ce a semnat contract de finanțare nerambursabilă europeană din Fondul de Modernizare. Din totalul estimat al investiției, de 60,4 milioane euro, banii de la UE vor reprezenta doar în jur de 11%, respectiv 6,8 milioane euro.
Contractul de construire propriu-zisă a conductei este estimat în intervalul 94,7 – 113,6 milioane lei plus TVA, iar cel de achiziție de materiale tubulare, fitinguri, robinete, skid-uri de măsurare, îmbinări electroizolante, gări godevil și fitinguri speciale – la 182,8 milioane lei plus TVA.
La ambele licitații, termenul limită de depunere a ofertelor este 9 iulie.
Conducta, declarată proiect de importanță națională, va avea lungimea de 56 de kilometri, pe traseul Hațeg – Băcia – Mintia, și va traversa localitățile Deva, Călan, Hunedoara, Sântămărie-Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți și Vețel.